Početna strana > Hronika > Umesto racionalizacija Vlada imenuje nove direktore po uredbi iz 1986.
Hronika

Umesto racionalizacija Vlada imenuje nove direktore po uredbi iz 1986.

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. avgust 2009.

Vlada Srbije još nije ispunila dato obećanje da će smanjiti državnu administraciju i ukinuti višak agencija i direkcija, a već je počela da otvara nove kancelarije i imenuje direktore. Prema saznanjima „Blica“, zaposleno je četvoro direktora, odnosno njihovih zamenika. Da stvar bude tragičnija, Vlada koja je najavila štednju prvenstveno u svojim redovima postavila je direktore u telima za koja nije jasno ni čemu služe. Tako je na osnovu uredbe iz davne 1986. godine u Srbiji v.d. direktora dobio Fond federacije za kreditiranje bržeg razvoja privredno nedovoljno razvijenih republika i autonomnih pokrajina.

Novi direktori i njihovi najbliži saradnici imenovani su 27. jula. Međutim, pre toga na sednici Vlade održanoj 18. juna usvojene su dve odluke na osnovu kojih je osnovana još jedna kancelarija, i to Nacionalnog saveta za decentralizaciju, i dopunjena je uredba iz vremena bivše SFRJ koja se bavi razvojem republika.

Prema saznanjima „Blica“, Nenad Čanak, koji je predsednik Nacionalnog saveta za decentralizaciju, insistirao je na tome da se formira i Kancelarija ovog saveta. A na osnovu novoformirane Kancelarije zaposleno je još troje funkcionera. Na mesto zamenika direktora imenovana je Marinika Čobanu, koja je funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine, a zaposlena su i dva pomoćnika, Nebojša Vrebalov i Nataša Dragojlović. 

Sa druge strane, u Fondu čiji naziv uopšte ne odgovara realnosti - Fond federacije za kreditiranje bržeg razvoja privredno nedovoljno razvijenih republika i autonomnih pokrajina, imenovan je za vršioca dužnosti direktora Miroljub Pokuševski. Iako nije jasno kojim se danas republikama ovaj fond bavi, njegov pun naziv osvanuo je u „Službenom glasniku“ kako bi se ozvaničilo da je dobio i direktora. U saopštenju Vlade, međutim, reč je eto samo o Kancelariji za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja. Osim funkcije direktora Fonda, Pokuševski je dobio i zaduženje više. Kako piše u „Službenom glasniku“, obavljaće i poslove vršioca dužnosti direktora - Fonda za finansiranje povećanja zaposlenosti u privredno nedovoljno razvijenim i izrazito emigracionim područjima.  

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner