Хроника

Умро бивши градоначелник Москве Јуриј Лушков

Штампа
уторак, 10. децембар 2019.

 Умро је Јуриј Лушков, градоначелник Москве од 1992. до 2010, јавили су руски медији.

Телевизија Русија 24 објавила је данас да је бивши градоначелник Москве умро у 84. години у Немачкој где је био подвргнут операцији срца.

"Искрено жалим што је отишао тај енергичан и весео човек, који је водио Москву током тешког постсовјетског период и учинио много за град и за Московљане. Моје саучешће његовој породици и његовим ближњим", написао је на Твитеру садашњи градоначелник Москве Сергеј Собјањин.

На место градоначелника именовао га је тадашњи председник Борис Јељцин 1992. године. Лушков је трансформисао главни град Русије на контроверзан начин и био је оптуживан за корупцију и критикован због рушења историјских зграда жртава градјевинских спекулација.

Нјегова супруга Јелена Батурина, обогатила се у некретнинама и изградњи у Москви и према часопису Форбс је најбогатија жена у Русији, вредна 1,2 милијарди долара.

Био је истакнута фигура на руској политичкој сцени и једно време видјен као наследник Бориса Јелцина на месту председника крајем 1990-их а Лушкова је сменио Кремљ 2010, пошто је "изгубио поверење" председника Дмитрија Медведева и тадашњег премијера Владимира Путина.

Лушкова је заменио Сергеј Собјањин који је био заменик тадашњег председника владе Путина.

После отпуштања Лушков је напустио владајућу партију Јединствена Русија и повукао се из политичког живота, а ретко се појављивао у медијима.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]