Хроника

USAID: Вашингтон ће обезбедити додатних 4,5 милијарди долара помоћи Украјини

Штампа
понедељак, 08. август 2022.

Вашингтон ће украјинској влади обезбедити још 4,5 милијарди долара помоћи, која је ће тиме достићи 8,5 милијарди од фебруара, када је почела руска инвазија на ту земљу, саопштила је Америчка агенција за међународни развој (УСАИД).

Новац ће ићи у ратама, а прва ће овог месеца износити три милијарде долара, јавља Ројтерс.

У јуну су САД упутиле у Украјину 1,3 милијарде долара, а у јулу још 1,7 милијарди. Вашингтон је Украјини пружио и војну помоћ вредну неколико милијарди и планира нови такав пакет од милијарду долара, саопштила је УСАИД.

Новац би требало да украјинској влади омогући одржање основних функција, укључујући социјалну и финансијску помоћ сиромашнима, деци и интерно расељеним лицима.

Светска банка је изнела процену да ће до краја следеће године 55 одсто Украјинаца живети у сиромаштву, због рата и великог броја расељених особа, у односу на 2,5 одсто пре почетка сукоба.

Америчка помоћ је омогућила украјинској влади да обезбеди снабдевање гасом болнице, школе и друге инфраструктурне објекте, као и испоруке хуманитарне помоћи грађанима. Новац је искориштен и за плате здравствених и просветних радника и других државних службеника, навела је УСАИД.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]