Хроника

Узбекистан се противи повећању руских трупа у Киргизији

Штампа
уторак, 04. август 2009.

ТАШКЕНТ – Узбекистан се данас успротивио стационирању додатног војног контингента Русије на југу Киргизије, јавила је агенција Итар-Тас, позивајући се на узбекистанску информативну агенцију при Министарству спољних послова Жахон.

„Узбекистанска страна не види никакву неопходност и сврсисходност у реализацији планова о размештању додатног војног контингента руских оружаних снага на југу Киргизије”, према меморандуму који су Русија и Киргизија потписале 1. августа, наведено је у саопштењу Ташкента.

Узбекистан тврди да реализација таквих пројеката на непредвидивој тромеђи средњеазијских република „може дати импулс јачању процеса милитаризације и иницирању различитих врста националистичких сукоба”, као и да је могућа појава радикалних екремистичких снага које могу довести до „озбиљне дестабилизације стања у региону”.

Председници Русије и Киргизије, Дмитриј Медведев и Курманбек Бакијев, потписали су у Бишкеку меморандум, по којем ће на киргиској територији бити размештен додатни војни контингент, бројности до батаљона, и наставни центар ради припреме војника две земље.

Споразум важи 49 година, а предвиђена је могућност његовог аутоматског продужавања на по 25 година, подсетио је Итар-Тас.

Русија у Киргизији већ има ваздухопловну базу Кант, близу главног града Бишкека.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]