Početna strana > Hronika > Uzbunjivač Obradović za "NIN": Četiri preduzeća imala povlašćen položaj prilikom kupovine municije iz "Krušika"; Dva preduzeća kontroliše Slobodan Tešić, tu je i firma GIM i Branko Stefanović, a četvrto je iz Emirata
Hronika

Uzbunjivač Obradović za "NIN": Četiri preduzeća imala povlašćen položaj prilikom kupovine municije iz "Krušika"; Dva preduzeća kontroliše Slobodan Tešić, tu je i firma GIM i Branko Stefanović, a četvrto je iz Emirata

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17. oktobar 2019.

Radnik Krušika Aleksandar Obradović, koji je medijima dostavio informacije o poslovima te firme sa izvozom oružja, izjavio je da su ga uhapsili i zatvorili, ali da ne mogu da demantuju da je izneo dokaze o radnjama na štetu Krušika. On je za nedeljnik NIN naveo da niko ne može da demantuje da su četiri privatna preduzeća imala povlašćen položaj prilikom kupovine municije iz Krušika.

 “Dva preduzeća kontroliše Slobodan Tešić. Tu je i firma GIM, za koju je kao posrednik u Krušik dolazio Branko Stefanović, otac minista policije Nebojše Stefanovića, a četvrto preduzeće je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i njega vodi čovek iz Srbije”, rekao je Obradović.

On je naveo da nije hteo da ćuti, prima platu i da se pravi da ne zna šta se dešava sa preduzećem, kao i da u Krušiku samo pojedinci glasno u kancelarijama pričaju šta se dešava, većina šapuće.

Prema njegovim rečima, “sindikati su pod kontrolom, jer su mnogi zaposleni rođaci i prijatelji sindikalnih vođa”.

“Lažu da sam odavao vojne tajne. U Krušiku nema vojnih tajni, ta oznaka je skinuta. A da sam  hteo da nekome dan neke podatke, mogao sam, jer u Krušiku te informacije i nisu baš zaštićene”, rekao je Obradović.

Govoreći kako je izledalo hapšenje, on je rekao da su “tog 18. septembra došli u četiri vozila, pred kraj radnog vremena, u 14.40  i ušli u kancelariju”.

“Bilo je desetak pripadnika Bezbednosno-informativne agencije. Bili su u odelima, ali su svi bili naoružani. Tada nisam bio iznenađen, znao sam zašto su došli. Bili su agresivni. Odmah su povišenim tonom pitali: 'Za koga radiš?, 'Koliko te plaćaju?' i 'Koji su te političari vrbovali?'", ispričao je Obradović.

Kako je istakao, sve je radio zbog Krušika i nikakav novac nije uzeo niti je bilo kada radio za neke političare.

Obradović je rekao da su posle 20 minuta došli i policijski inspektori za visokotehnološki kriminal i da su bili ljubazni.

“Otišli smo do stana, tamo su uzeli moje računare. Ništa nisam krio. Sproveli su me u glavnu stanicu u Beogradu. Tu su mi govorili  kako je bolje da sve ispričam makar i nezvanično. Shvatio sam iz njihovih pitanja da su pratili moje kretanje i gde sam sve išao”,naveo je on i dodao da je zapisnik na saslušanju potpisao u više primeraka nego što je to obično.

“Ne znam kome je to sve išlo", rekao je Obradović.

Podsetimo, Aleksandar Obradović uhapšen je tri dana nakon što je na međunarodnom portalu Arms voč objavljena informacija da je otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Branko, umešan u trgovinu oružjem. On je u pritvoru proveo gotovo mesec dana.

Da je dostavljač podataka iz Krušika uhapšen nije se znalo duže od 20 dana, a za njegovo hapšenje javnost je saznala kada je NIN objavio tu informaciju.

Prvo je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Višeg suda o određivanju pritvora IT stručnjaku iz fabrike Krušik. Kako je rekla portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić za Insajder, takva odluka o ukidanju rešenja doneta je zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka.

Potom je odluku o određivanju kućnog pritvora doneo Viši sud.

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal saopštilo je da je istraga protiv A.O. iz fabrike Krušik “usmerena ka radnjama koje je osumnjičeni preduzeo od 2014. godine do dana pokretanja postupka, tako što je radeći na pozicijama evidentičara i terminera iz razloga lične prirode neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti o poslovanju ovog namenskog preduzeća u nameri da ih preda nepozvanom licu". Tužilaštvo je navelo da je osumnjičeni te podatke, putem računarske komunikacije, predao stranom državljaninu, da bi ta osoba jedan deo objavila na Internetu.

(Beta, Insajder)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner