Početna strana > Hronika > Valentin Incko ukinuo sankcije Kaliniću i trojici bivših funkcionera SDS-a
Hronika

Valentin Incko ukinuo sankcije Kaliniću i trojici bivših funkcionera SDS-a

PDF Štampa El. pošta
petak, 21. avgust 2009.

BANjALUKA – Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko ukinuo je sankcije Draganu Kaliniću, Savu Kruniću, Jovu Kosmajcu i Nemanji Vasiću, koji su smenjeni pre pet godina uz obrazloženje da su opstruisali sprovođenje mira u BiH, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u Sarajevu.

Kalinić, Krunić, Kosmajac i Vasić su u junu 2004. godine, odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, smenjeni sa funkcija koje su obavljali, kao i sa funkcija u političkim strankama.

Kalinić je bio predsednik parlamenta RS i predsednik Srpske demokratske stranke (SDS), Krunić je obavljao funkciju direktora Šuma, Kosmajac direktora Fonda penziono-invalidskog osiguranja, a Vasić je bio direktor Puteva RS. U to vreme je smenjeno 59 funkcionera, uglavnom SDS.

„Ova odluka je deo procesa koji je pokrenuo visoki predstavnik u martu 2005. godine. Ukidanje sankcija ne utiče na bilo koji sudski postupak koji se protiv ovih lica eventualno vodi, niti ukidanje zabrane dovodi u pitanje validnost prvobitne odluke”, kaže se u saopštenju i dodaje da se ovom odlukom navedeni pojedinci ne vraćaju na funkcije na kojima su se nalazili u vreme kada su smenjeni.

U saopštenju se podseća da od kada je proces revidiranja započeo, sankcije su ukinute u 52 pojedinačna slučaja.

„Smena nekooperativnih zvaničnika sa javnih funkcija je vanredna mera koja je bila potrebna kako bi se eliminisale glavne političke i institucionalne prepreke za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kaže se u saopštenju i dodaje da se pokazalo da je ova strategija delovala.

U saopštenju se ističe da visoki predstavnik neće oklevati da smeni ove ili bilo koje druge pojedince za koje se ustanovi da opstruišu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, naročito saradnju u pogledu pitanja vezanih za Haški tribunal, ili da pružaju pomoć licima optuženim za ratne zločine.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner