Početna strana > Hronika > Vang Ji: Tajvan nije deo SAD, već kineska teritorija. Vašington ponavlja svoje stare trikove - prvo stvori problem, a zatim ga koristi za realizaciju sopstvenih strateških planova
Hronika

Vang Ji: Tajvan nije deo SAD, već kineska teritorija. Vašington ponavlja svoje stare trikove - prvo stvori problem, a zatim ga koristi za realizaciju sopstvenih strateških planova

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 08. avgust 2022.

Peking je sugerisao da je poseta predsednika Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu deo pokušaja SAD sa ciljem da se stvori izgovor za raspoređivanje većeg broja snaga u regionu.

U izjavi datoj tokom posete Bangladešu, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da „postoje znaci da Sjedinjene Države pokušavaju da ponove svoje stare trikove“. Diplomata je pojasnio da Vašington ima istoriju „prvo stvaranja problema, a zatim ga koristi za realizaciju sopstvenih strateških planova“ drugde u svetu.

Prema ministru, regionalni igrači treba da se suprotstave povećanju američkog vojnog prisustva u blizini Tajvana. Peking je podsetio Vašington da „Tajvan nije deo Sjedinjenih Država, već kineska teritorija“, i da su davanjem zelenog svetla Pelosijevoj poseti SAD odustale od svoje ranije iskazane posvećenosti teritorijalnom integritetu Kine.

Vang je dalje opisao snažan odgovor Kine, koji je, između ostalog, uključuje sankcije, kao „legitiman, razuman, zakonit, neophodan, otvoren i odgovarajući“. On je dodao da mere o kojima je reč imaju za cilj „odvraćanje pokušaja SAD-a da ’iskoriste Tajvan za kontrolu Kine‘“.

Visoki kineski diplomata je naveo da je poseta Pelosi odobrila separatističke snage koje podržavaju nezavisnost Tajvana. Kao trećerangirana osoba u američkoj vladi, Pelosi je udružila snage sa separatistima i bori se protiv kineskog naroda, rekao je on.

Ministar spoljnih poslova je princip nemešanja u unutrašnje stvari drugih nacija nazvao „zlatnim pravilom“ za međudržavne odnose.

„Danas, kada postoji jednostrano maltretiranje s vremena na vreme, međunarodna zajednica treba da stvori jasniji konsenzus o tome, da da jači glas, da zajednički štiti osnovne norme međunarodnog prava i zajednički štiti legitimna prava i interese svih zemalja u razvoju.”

Bangladeš je izdao saopštenje u kojem je ponovio svoju podršku politici jedne Kine. Kina posmatra samoupravni Tajvan kao otcepljenu provinciju i deo suverene kineske teritorije.

Peking je više puta zapretio Tajvanu uoči posete Pelosi, navodeći da će njeno putovanje potkopati suverenitet Kine i naneti štetu američko-kineskim odnosima. U telefonskom razgovoru sa američkim predsednikom DŽoom Bajdenom samo nekoliko dana pre nego što je Pelosi otputovala u Aziju i Pacifik, kineski predsednik Si Đinping je upozorio: „Oni koji se igraju vatrom od nje će izgoreti".

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner