Хроника

Велика Британија подигла ниво узбуне на коронавирус са три на четири, на лествици на којој је пет највиши ниво

Штампа
уторак, 22. септембар 2020.

Шефови британских здравствених служби подигли су званични ниво узбуне земље на ковид-19, што значи да је вирус у општој циркулацији и да је ниво ширења болести висок.

Шефови здравствених служби Енглеске, Шкотске, Велса и Северне Ирске наводе да број случајева заразе расте "брзо и вероватно експоненцијално".

Они су рекли да делују на савет Заједничког центра за биобезбедност и подижу ниво узбуне са три на четири, на лествици на којој је пет највиши ниво.

Здравствени званичници данас су упозорили јавност да мора да сноси додатне жртве да би се контролисао други талас пандемије корона вируса, наводећи да би број новозаражених могао да се удесотостручи и да порасте на готово 50.000 дневно идућег месеца ако се ништа не уради да се заустави нови талас.

У брифингу преношемном уживо главни научни званичник Патрик Валенс и главни медицински званичник Крис Вити рекли су да после спорог пораста новозаражених током лета број нових случајева ковида-19 се сада удвостручује сваких седам дана.

У другим земљама такав пораст заразе је брзо довео до пораста броја смртних случајева, рекао је Вити.

Тај мрачни сценарио припрема терен за британску владу да објави нове рестрикције око корона вируса.

Премијер Борис Џонсон обавестиће посланике о свом плану сутра, а очекује се да ће најавити низ краткорочних рестрикција да се успори ширење заразе.

Британија већ има највећу стопу смртности око пандемије у Европи, са преко 41.800 умрлих, према Универзитету Џонс Хопкинс.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]