Početna strana > Hronika > Venecuela i Argentina sklopile trgovinski pakt
Hronika

Venecuela i Argentina sklopile trgovinski pakt

PDF Štampa El. pošta
sreda, 12. avgust 2009.

Buenos Ajres -- Predsednik Venecuele Ugo Čavez i predsednica Argentine Kristina Fernandez potpisali su ugovor kojim će dve zemlje ojačati međusobnu trgovinu.

Čavez kaže da će na taj način Veneculea smanjiti uvoz robe iz Kolubije sa kojom ima sve zategnutije diplomatske veze. Posle potpisivanja ugovora, Fernandezova je naglasila da su Venecuela i Argentina potpisale 22 komercijalna ugovora u vrednosti od 1,1 milijardu dolara.

Ugovori uključuju i plan da Venecuela otkupi 10.000 vozila proizvedenih u Argentini, kao i kupovinu većih količina hrane, od junetine do mleka.

"Mi danas otvaramo novo poglavlje u automobilskoj industriji. Reč je o 10.000 vozila. 2007. godine izvozili smo 19 hiljada automobila i sada se trudimo da ponovo to dostignemo", kazala je Fernandezova.

Odnosi između Čaveza i Kolumbije u poslednje vreme pod sve su većom tenzijom zbog odluka vlade Alvara Uribea da dozvoli američkim vojnim trupama veća ovlašćenja u vojnim bazama.

"Mi se zato moramo ujediniti kako bi se suprotstavili Sjedinjenim Državama i njihovom uticaju. Mi moramo znati kako da odbranimo naše resurse, naše impozantne prirodne resurse", rekao je Čavez.

Kolumbija je drugi najveći trgovinski partner Venecuele posle SAD-a. Trgovinska razmena dve zemlje na godišnjem nivou je oko 7,2 milijardi dolara. S druge strane, razmena Venecuele i Argentine prošle godine bila je 1,4 milijarde.

(B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner