Хроника

Венецуела и Аргентина склопиле трговински пакт

Штампа
среда, 12. август 2009.

Буенос Ајрес -- Председник Венецуеле Уго Чавез и председница Аргентине Кристина Фернандез потписали су уговор којим ће две земље ојачати међусобну трговину.

Чавез каже да ће на тај начин Венецулеа смањити увоз робе из Колубије са којом има све затегнутије дипломатске везе. После потписивања уговора, Фернандезова је нагласила да су Венецуела и Аргентина потписале 22 комерцијална уговора у вредности од 1,1 милијарду долара.

Уговори укључују и план да Венецуела откупи 10.000 возила произведених у Аргентини, као и куповину већих количина хране, од јунетине до млека.

"Ми данас отварамо ново поглавље у аутомобилској индустрији. Реч је о 10.000 возила. 2007. године извозили смо 19 хиљада аутомобила и сада се трудимо да поново то достигнемо", казала је Фернандезова.

Односи између Чавеза и Колумбије у последње време под све су већом тензијом због одлука владе Алвара Урибеа да дозволи америчким војним трупама већа овлашћења у војним базама.

"Ми се зато морамо ујединити како би се супротставили Сједињеним Државама и њиховом утицају. Ми морамо знати како да одбранимо наше ресурсе, наше импозантне природне ресурсе", рекао је Чавез.

Колумбија је други највећи трговински партнер Венецуеле после САД-а. Трговинска размена две земље на годишњем нивоу је око 7,2 милијарди долара. С друге стране, размена Венецуеле и Аргентине прошле године била је 1,4 милијарде.

(Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]