Хроника

Викиликс: Ватикан лобирао против Турске и Чавеса

Штампа
субота, 11. децембар 2010.

РИМ - Папа Бенедикт XVI залагао се од почетка управљања светом столицом за то да Турска не постане чланица ЕУ, већ да добије специјалне везе са Унијом, а дипломатија Ватикана лобирала је против Уга Чавеса, социјалистички оријентисаног председника Венецуеле, наведено је у депешама до који је дошао сајт Викиликс.

Британски лист “Гардијан” је објавио документа Викиликса у којима стоји да је кардинал Рацингер још 2004. године, пре него што ће постати папа Бенедикт XVI, јавно тврдио да је против тога да се муслиманској држави дозволи улазак у ЕУ, иако је у то време сам Ватикан имао неутралан став по том питању.

Из америчке дипломатске депеше из 2006. види се да је влада САД лобирала за турско придруживање Унији. Монсињор Пјетро Паролин, тадашњи папин сарадник, а садашњи министар спољних послова Ватикана, рекао је америчком отправнику послова при Светој столици да папа Бенедикт XVI није начелно против да Турска уђе у ЕУ, али да је папино мишљење да Анкара неће моћи да испуни део Копенхагеншких критеријума за приступање ЕУ који се односе на верске слободе.

У депеши из 2009. амерички амбасадор у Ватикану брифовао је Барака Обаму, председника САД, уочи посете Европи и навео да Света столица нема право вета на чланство Турске у ЕУ, али да би Ватикан можда желео да Анкара развије само специјалне везе са Бриселом.

Монсињор Анђело Акатино, ватикански дипломата задужен за област Кариба и Анда, изјавио је да би Обама требало да понуди помоћ Куби како би смањио утицај који на ту карипску земљу има Уго Чавес, председник Венецуеле и како би спречио Чавесову заверу у Латинској Америци. Ватикан је Американцима саопштио забринутост због Чавеса због бојазни да би овај могао да поткопа утицај Свете столице у Латинској Америци.

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]