Početna strana > Hronika > Više od 140 članova akademske zajednice zatražilo od RTS-a hitno obezbeđivanje objektivnog izveštavanja o aferama Krušik, Jovanjica, Beograd na vodi, Savamala…
Hronika

Više od 140 članova akademske zajednice zatražilo od RTS-a hitno obezbeđivanje objektivnog izveštavanja o aferama Krušik, Jovanjica, Beograd na vodi, Savamala…

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 20. januar 2020.

Više od 140 članova akademske zajednice će u sredu, 22. januara, Radio-televiziji Srbije predati zahtev za „hitno obezbeđivanje objektivnog izveštavanja RTS-a o svim aktuelnim i akutnim problemima u političkoj i društvenoj sferi“ i izveštavanje o svim aferama koje se tiču kako vlasti, tako i opozicije.

Navodeći da su svesni činjenice da nema potrebe da objašnjavaju šta znači profesionalno i objektivno novinarstvo, i da nemaju nameru da se bave uređivačkom politikom, potpisnici zahteva su precizno naveli šta očekuju od RTS.

„Tražimo da se u udarnim terminima i u svim informativnim emisijama na objektivan način razmatraju sve afere – od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera ’Đilasovih miliona’ i odnosa Boška Obradovića prema Ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se pre svega vezuju za stranke na vlasti, ali i za one u opoziciji“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, pod objektivnim pristupom u izveštavanju podrazumeva se to da se obezbedi mogućnost ravnopravnog nastupa svih relevantnih strana i aktera, a koji bi mogli nesmetano i bez cenzure da iznesu svoje argumente i mišljenja.

„Pored toga, tražimo izbalansirano prisustvo u programu relevantnih političkih činilaca i aktera u društvu, kako u okviru izveštaja o njihovom radu u informativnim emisijama, tako i u okviru živih programa gde bi u formi otvorene debate iznosili svoje stavove“, traže predstavnici akademske zajednice.

Oni naglašavaju da je objektivno izveštavanje nužno za formiranje zrelog stava građana o društvu u kom žive zbog čega, kako navode, očekuju da javni servis „promeni pristup u svojim emisijama“.

„Smatramo da ne postoje ni razlog ni opravdanje za neispunjenje ovog zahteva. Naprotiv, neispunjenjem zahteva da građane Srbije informišete na objektivan način, kako to nalaže vaša struka, pokazali biste da je vaš cilj nešto drugo - manipulacija javnim mnjenjem. Umesto da budete informativni servis, nastavili biste da radite protiv interesa građana i njihovog prava da znaju pravu i potpunu istinu o svim bitnim društvenim pitanjima“, zaključuje se u saopštenju.

"Kao konkretan dokaz toga da ste odlučili da transformišete RTS u istinski servis svih građana, očekujemo uvođenje nove emisije debatnog karaktera o temama koje najviše potresaju javnost i uz učešće relevantnih aktera, podrazumevajući da će se ova emisija nadalje redovno nalaziti u okviru vašeg Prvog programa", ističe se u zahtevu.

 Zahtev su potpisali, između ostalih, profesori Unverziteta u Beogradu Dubravka Stojanović, Danica Popović, Snježana Milivojević, Milena Dragićević-Šešić, Jovo Bakić, Janko Baljak, Goran Marković. Celu listu potpisnika zahteva možete videti na sledećem linku.

 

(Insajder, Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner