Početna strana > Hronika > Vlada Francuske: Emanuel Makron održaće sastanak sa Svetlanom Tihanovskom u Litvaniji
Hronika

Vlada Francuske: Emanuel Makron održaće sastanak sa Svetlanom Tihanovskom u Litvaniji

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 28. septembar 2020.

Francuski predsednik Emanuel Makron treba da održi sastanak u Litvaniji sa beloruskim liderkom opozicije Svetlanom Tihanovskom, izjavio je danas portparol francuske vlade Gabrijel Atal.

Uoči potencijalnog sastanka u Litvaniji, Svetlana Tihanovska zatražila je da francuski predsednik deluje kao posrednik u krizi u Belorusiji, prenosi Dojče Vele.

„Ono što se događa u Belorusiji je kriza moći, autoritarna sila koja nije u stanju da prihvati logiku demokratije“, rekao je Atal.

Tihanovska je rekla da bi Makron mogao da podstakne ruskog predsednika Vladimira Putina, ključnog Lukašenkovog saveznika, da učestvuje u dijalogu.

„Protesti neće stati“, rekla je Tihanovska za AFP, dodajući da je Belorusiji „preko potreban“ dijalog između vlade i opozicije kako bi se osiguralo da „više nema krvi“.

Zašto sastanak sa Makronom?

Uoči posete Vilnjusu, Makron je izjavio za list “Žurnal di dimanš” da je “bilo jasno da Lukašenko mora da ide”, dodajući da je bio impresioniran hrabrošću demonstranata.

 “Oni znaju za rizike koje preuzimaju demonstrirajući svakog vikenda, a opet, oni nastavljaju sa protestom da bi oživeli demokratiju u ovoj zemlji koja je toliko dugo bila uskraćena”, rekao je francuski predsednik.

Sastanak sa Makronom bio bi najznačajniji sastanak Tihanovske sa međunarodnim liderom još od spornih izbora.

Tihanovska se prethodno sastala sa liderima susedne Poljske i Litvanije.

Očekuje se da će Makron stići u glavni grad Litvanije, Viljnus, večeras, u trodnevnu posetu zemlji. To je prvo takvo putovanje francuskog šefa države u Baltički region u poslednje dve decenije.

Podsetimo, protesti se održavaju svakog dana u Belorusiji od osporavanih izbora, pod optužbom da je glasanje namešteno kako bi Lukašenko, koji vlada 26 godina, i dalje zadržao vlast.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska, koja od kraja avgusta živi u egzilu u Litvaniji.

(Nova.rs)