Хроника

Влада Француске: Емануел Макрон одржаће састанак са Светланом Тихановском у Литванији

Штампа
понедељак, 28. септембар 2020.

Француски председник Емануел Макрон треба да одржи састанак у Литванији са белоруским лидерком опозиције Светланом Тихановском, изјавио је данас портпарол француске владе Габријел Атал.

Уочи потенцијалног састанка у Литванији, Светлана Тихановска затражила је да француски председник делује као посредник у кризи у Белорусији, преноси Дојче Веле.

„Оно што се догађа у Белорусији је криза моћи, ауторитарна сила која није у стању да прихвати логику демократије“, рекао је Атал.

Тихановска је рекла да би Макрон могао да подстакне руског председника Владимира Путина, кључног Лукашенковог савезника, да учествује у дијалогу.

„Протести неће стати“, рекла је Тихановска за АФП, додајући да је Белорусији „преко потребан“ дијалог између владе и опозиције како би се осигурало да „више нема крви“.

Зашто састанак са Макроном?

Уочи посете Вилњусу, Макрон је изјавио за лист “Журнал ди диманш” да је “било јасно да Лукашенко мора да иде”, додајући да је био импресиониран храброшћу демонстраната.

 “Они знају за ризике које преузимају демонстрирајући сваког викенда, а опет, они настављају са протестом да би оживели демократију у овој земљи која је толико дуго била ускраћена”, рекао је француски председник.

Састанак са Макроном био би најзначајнији састанак Тихановске са међународним лидером још од спорних избора.

Тихановска се претходно састала са лидерима суседне Пољске и Литваније.

Очекује се да ће Макрон стићи у главни град Литваније, Виљнус, вечерас, у тродневну посету земљи. То је прво такво путовање француског шефа државе у Балтички регион у последње две деценије.

Подсетимо, протести се одржавају сваког дана у Белорусији од оспораваних избора, под оптужбом да је гласање намештено како би Лукашенко, који влада 26 година, и даље задржао власт.

Опозиција не признаје резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска, која од краја августа живи у егзилу у Литванији.

(Нова.рс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]