Početna strana > Hronika > Vlada Srbije usvojila uredbu kojom se olakšava davanje privremenog boravka strancima koji su potrebni domaćoj privredi
Hronika

Vlada Srbije usvojila uredbu kojom se olakšava davanje privremenog boravka strancima koji su potrebni domaćoj privredi

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 13. februar 2020.

 Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o kriterijumima za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka, a koji se u prvom redu odnosi na inostrane osnivače inovativnih startapova, na osobe sa visokoškolskom spremom koje žele da se zaposle u Srbiji, kao i za privatne investitore, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U saopštenju se navodi da Srbija na ovaj način, nakon nedavnog uvođenja poreskih podsticaja za zapošljavanje stranaca koji su potrebni domaćoj privredi, nastavlja da podiže atraktivnost svog poslovnog okruženja u međunarodnim okvirima, kako bi najkvalitetnije ideje iz celog sveta mogle da se razvijaju u Srbiji.

Na sednici Vlade usvojena je i Strategija razvoja kulture Republike Srbije od 2020. do 2029. godine, kojom se, kako se navodi, "planski i sistematski reguliše javni interes u oblasti kulture i određuju strateški prioriteti njenog razvoja u tom periodu".

U izradi ovog dokumenta, pored predstavnika Ministarstva kulture i informisanja, učestvovali su i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka i druge republičke ustanove kulture, predstavnici organizacija civilnog društva i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Na javnoj raspravi o nacrtu strategije učestvovala su reprezentativna udruženja u kulturi, obrazovne i naučne institucije i samostalni umetnici, a proces izrade strategije pratio je Nacionalni savet za kulturu.

Članovi Vlade usvojili su danas i Uredbu o bezbednosti i zaštiti dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija.

U obrazloženju se navodi da je "zaštita dece na Internetu jedan od prioriteta Vlade Srbije, dok će se ovim dokumentom obezbediti preventivne mere, ali i podizanje svesti kod dece, roditelja i nastavnika o bezbednom načinu korišćenja interneta".

Predviđeno je i formiranje jedinstvenog mesta na kome će se pružati saveti i primati prijave u vezi sa zaštitom i bezbednošću dece na internetu, a za navedene aktivnosti u 2020. godini, opredeljena su sredstva u iznosu od 12 miliona dinara.

(Beta)