петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Влада утврдила предлог буџета за 2009.
Хроника

Влада утврдила предлог буџета за 2009.

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 06. децембар 2008.

БЕОГРАД – Влада Србије утврдила је данас предлог буџета за 2009. годину, којим су предвиђени приходи у износу од 698,7 милијарди динара, а расходи у висини од 748,3 милијарде динара.

То значи да дефицит буџета износи 49,6 милијарди динара, што је, како је и договорено са Међународним монетарним фондом, 1,5 одсто бруто друштвеног производа.

Нацртом буџета за 2009. годину првобитно је било предвиђено да расходи буду око 761 милијарду, а приходи од 715 милијарди динара, тако да је приходна страна буџета смањена за 12,7 милијарди, а расходна за око 16,3 милијарди динара.

Дефицит је, међутим, повећан за 3,1 милијарду динара, односно са 46,5 на 49,6 милијарди динара.

Усвајањем Предлога буџета за 2009. годину, испуњен је услов Међународног монетарног фонда (ММФ) да државна каса мора да буде усвојена до 19. децембра, када би Борд директора Фонда требало да потврди стенд бај аранжман са Србијом, који предвиђа и повлачење око 520 милиона долара кредита.

Према Закону о буџетском систему пошто Влада Србије утврди Предлог буџета за 2009. годину и упути га на усвајање Скупштини Србије, тај законски предлог претходно треба да прихвати више парламентарних одбора.

Своје ставове и мишљена одбори упућују Одбору за финансије, који је матични одбор, а после усвајања доставља се парламенту на усвајање.

Председник Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић раније је у изјави Танјугу најавила је да ће 11. децембра почети расправа о буџету за наредну годину.

(Танјуг)

 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер