Početna strana > Hronika > Vladika Atanasije: Vaša Svetosti, oprostite mi ako sam Vas kao čoveka nekada uvredio
Hronika

Vladika Atanasije: Vaša Svetosti, oprostite mi ako sam Vas kao čoveka nekada uvredio

PDF Štampa El. pošta
subota, 21. novembar 2020.

Prvi pomen upokojenom patrijarhu Irineju održan je rano jutros u paraklisu Prizrenske bogoslovije, gde je on bio i đak i profesor. Čim su čuli tužnu vest, đaci su se okupili i pomolili za dušu svog patrijarha. Pridružio im se umirovljeni vladika Atanasije Jevtić koji je doputovao iz Trebinja.

Patrijarh Irinej bio je posebno vezan za Kosovo i Metohiju, stasavao je u Prizrenu kao đak bogoslovije, a kasnije svoje znanje prenosio novim đacima kao profesor, ali i rektor ove važne ustanove koja je iznedrila generacije bogoslova.

Vladika Atanasije: Vaša svetosti, oprostite mi

Penzionisani vladika zahumsko – hercegovački Atanasije u Prizren je stigao kako bi đacima Bogoslovije održao predavanje iz hrišćanke antropologije, ali se prvo sa njima pomolio za upokojenog patrijarha, a kasnije mu posvetio i deo izlaganja.

Voleo bih da odem na sahranu, napisao sam mu nekoliko oštrih pisama, jer se nismo oko svega slagali, posebno oko politike, oko Kosova. Ako odem reći ću mu, vaša svetosti, oprostite mi ako sam vas kao čoveka nekada uvredio, verovatno jesam, pa mi sada oprostite na tome

„Voleo bih da odem na sahranu, napisao sam mu nekoliko oštrih pisama, jer se nismo oko svega slagali, posebno oko politike, oko Kosova. Ako odem reći ću mu, vaša svetosti, oprostite mi ako sam vas kao čoveka nekada uvredio, verovatno jesam, pa mi sada oprostite na tome“, podelio je svoje razmišljanje sa đacima vladika Atanasije.

Upisujući se u Letopis Bogoslovije, on je patrijarha Irineja nazvao svetim i ostavio pomen o tome da se za pokoj njegove duše pomolio zajedno sa đacima i profesorima.

Dejan Ristić: U Bogosloviji danas nema očajanja i prevelike tuge, sve je bilo u slavu radosti vaskrsenja

Upokojeni patrijarh Irinej uvek se rado vraćao u Prizrensku bogosloviju, a najradosniji je bio 15, maja 2016. godine, kada je osveštana njegova škola, posle rata i pogroma, vaskrsla iz pepela.

„U Bogosloviji danas nema očajanja i prevelike tuge, sve što smo uradili, na nastavi i van nje bilo je u slavu radosti vaskrsenja“, kaže jedan od profesora, Dejan Ristić.

Mladi bogoslovi uče se najpre iz patrijarhovog životnog primera istrajnosti i postojanog služenja crkvi i svom narodu

On dodaje da je i sam odlazak patrijarha Irineja lekcija za nove naraštaje, lekcija o tome kako treba da se živi, ali i da se isprati neko ko je živeo po božijem zakonu.

„Mladi bogoslovi uče se najpre iz patrijarhovog životnog primera istrajnosti i postojanog služenja crkvi i svom narodu. Atmosfera u Bogosloviji jeste s jedne strane tužna, ali je i radosna, jer smo imali takvog čoveka koji je ponikao odavde i zaista izneo krst svoga života i službe Crkvi, dostojno i dostojanstveno“, kaže Ristić.

Ceo dan u Bogosloviji bio je posvećen njenom nekadašnjem đaku, prvo kroz molitvu, ali i prisećanje na patrijarhove posete Prizrenu

On dodaje da je ceo dan u školi bio posvećen njenom nekadašnjem đaku, prvo kroz molitvu, ali i prisećanje na njegove posete Prizrenu.

„Mi koji smo se vratili posle pogroma u Prizren, nikada nećemo zaboraviti jednu od poslednjih poruka patrijarha Irineja, a govorio je upravo o povratku na Kosovo i Metohiju. On je smatrao da prvi uslov u rešavanju kosovkog problema mora biti bezbedan povratak Srba koji su proterani. Mi ovde svedočimo koliko je to važno, ali i da je moguće. Da bi do toga došlo, imali smo veliku pomoć upravo patrijarha Irineja“, zaključuje Ristić.

(Srbin info)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner