Početna strana > Hronika > Vladika Teodosije: Patrijarh nam je ostavio amanet o Kosovu i Metohiji, svaki put je isticao da se ne smemo odreći našeg Jerusalima, našeg srca i duše - Prizrena, Pećke patrijaršije, Dečana, Gračanice
Hronika

Vladika Teodosije: Patrijarh nam je ostavio amanet o Kosovu i Metohiji, svaki put je isticao da se ne smemo odreći našeg Jerusalima, našeg srca i duše - Prizrena, Pećke patrijaršije, Dečana, Gračanice

PDF Štampa El. pošta
subota, 21. novembar 2020.

S bolom u duši i s tugom primili smo vest da se upokojio naš patrijarh, otac, pastir, roditelj, izjavio je danas episkop raško-prizrenski Teodosije.

„Uvek je bio uz nas, naročito uz mene kao episkopa, sveštenstvo, monaštvo, ali i one vernike, narod koji istrajava sve ovo vreme i ne želi da napusti ove svete prostore. Imao je zaista razumevanje za sve što prolazimo i saosećao je sa svakim čovekom“, rekao je Teodosije, prenosi Tanjug.

Istakao je da je stav patrijarha Irineja bio veoma jasan po pitanju Kosova i Metohije.

„Kao i svetoarhijerejski Sabor i naš patrijarh je svaki put isticao da se ne smemo odreći naše svete zemlje, našeg Jerusalima, našeg Prizrena, Pećke patrijaršije, Dečana, Gračanice, da je to naše srce i naša duša. Da, ako se odreknemo KiM i ako napustimo ove svete prostore, mi više nećemo postojati, više nećemo biti ono što su vazda bili naši preci i naši sveti i da ćemo postati potpuno nešto drugo, nama strano i ne nama svojsvetno“, rekao je vladika Teodosije za RTS.

Te reči i takav stav patrijarha ulivaju dodatnu snagu, istakao je Teodosije, ali i obavezuju da se istraje na tom putu, da se njegov zavet, amanet očuva.

„Mi sve činimo kao ljudi, setimo se reči našeg blaženo počivšeg patrijarha Pavla: ’Bog će nam pomoći, ako bude imao kome‘. To znači da mi budemo Božiji, čuvamo reč Božiju, zapovest Božiju i da svedočimo naše ime ono što jesmo, naše postojanje, i da kao narod budemo ono što jesmo, a ne nešto drugo. Tako da ima nade za naš život i naše prisustvo na ovim prostorima potvrđuje da je KiM i sveta srpska zemlja najsvetije što imamo, ono čime se ponosimo, ono što nas održava da budemo narod Božiji“, rekao je vladika.

"Za kratko vreme izgubismo dva istinska pastira"

"Za kratko vreme smo izgubili dva istinska pastira, roditelja, mitropolita Anfilohija, a evo i sad našeg divnog patrijarha Irineja. Gospod ih je uzeo, zaista Gospod ima svoje planove i mi i ako smo tužni u ovom trenutku, jer smo izgubili roditelje svoje, duhovne na prvom mestu, a oni su nam bili i pastiri, mi nismo očajni", rekao je Teodosije.

 

"Mi hrišćani imamo nadu i naročito u ovom trenutku se molimo za pokoj duše blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja. I smatramo da su oni sad bliži Bogu, i da imaju veću slobodu pred Bogom i da nas oni zastupaju u ovom trenutku kad nam je zaista to i potrebno, jedna dodatna snaga, nešto iznutra, šta će nas pokrenuti i motivisati da na prvom mestu istrajemo, a onda da kao ljudi budemo uspravni pred svima i da ono šta je najvažnije sačuvamo svoju veru u svoje svetinje i svoj narod na ovim prostorima", rekao je vladika.

Vladika Teodosije je na kraju rekao da još nisu poznati detalji sahrane patrijarha i da će se tokom dana tim povodom oglasiti Sinod.

(Sputnjik, RTS)