Početna strana > Hronika > Vladimir Putin izrazio nadu da će se odnosi Rusije i SAD popraviti
Hronika

Vladimir Putin izrazio nadu da će se odnosi Rusije i SAD popraviti

PDF Štampa El. pošta
petak, 05. decembar 2008.

Ruski opremijer, Vladimir Putin, izrazio je nadu da će se odnosi njegove zemlje i SAD popraviti pod novom američkom administracijom Baraka Obame.

U tročasovnom kontakt programu na ruskoj televiziji i radiju tokom kojeg je odgovarao na pitanja gledalaca iz svih delova zemlje, Vladimir Putin je, međutim, istovremeno optužio SAD za aktuelnu globalnu ekonomsku krizu.

U razgovoru sa novinarima po završetku programa, on je odbio da isključi mogućnost svog povratka na položaj predsednika zemlje.

Programom su dominirala pitanja u vezi sa zapošljavanjem, stanovima i platama što je po oceni dopisnika indikacija da su obični Rusi itekako zabrinuti aktuelnom ekonomskom krizom u svetu i da nisu zaboravili na duboku krizu kroz koju je njihova zemlja prošla 90-ih godina prošlog veka.

Pokušavajući da ublaži takvu zabrinutost, Putin je priznao da predstoje teška vremena ali da će se Rusija na kraju izvući iz krize.

Ruski premijer je rekao da kriza počela o SAD i da je "zarazila" privrede drugih zemalja, pri čemu je izrazio nadu da predstojeća promena rukovodstva u Beloj kući rezultirati boljim odnosima Rusije i Amerike.

On je takođe isključio mogućnost prevremenih predsedničkih izbora rekavši da će sledeći takvi izbori biti održani kada su i zakazani 2012. godine.

"Sada je najvažnije da svi obave posao za koji su zaduženi" rekao je Putin.

U Moskvi se poslednjih nekoliko meseci nagađalo da Putin želi da se vrati na predsenički položaj pre 2012. godine a takve spekulacije su se posebno raširile kada je prošlog meseca po skraćenoj proceduri usvojen zakom kojim je predsednički mandat produžen sa sadašnjih četiri na šest godina.

Inače, dopisnici ocenjuju da je to što je na odgovore gledalaca i slušalaca odgovarao Putin a ne predsednik Dmitri Medvedev, još jedan znak da Putin nije prepustio pravu vlast svom nasledniku u Kremlju.

(RTS)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner