Хроника

Владимир Путин изразио наду да ће се односи Русије и САД поправити

Штампа
петак, 05. децембар 2008.

Руски опремијер, Владимир Путин, изразио је наду да ће се односи његове земље и САД поправити под новом америчком администрацијом Барака Обаме.

У трочасовном контакт програму на руској телевизији и радију током којег је одговарао на питања гледалаца из свих делова земље, Владимир Путин је, међутим, истовремено оптужио САД за актуелну глобалну економску кризу.

У разговору са новинарима по завршетку програма, он је одбио да искључи могућност свог повратка на положај председника земље.

Програмом су доминирала питања у вези са запошљавањем, становима и платама што је по оцени дописника индикација да су обични Руси итекако забринути актуелном економском кризом у свету и да нису заборавили на дубоку кризу кроз коју је њихова земља прошла 90-их година прошлог века.

Покушавајући да ублажи такву забринутост, Путин је признао да предстоје тешка времена али да ће се Русија на крају извући из кризе.

Руски премијер је рекао да криза почела о САД и да је "заразила" привреде других земаља, при чему је изразио наду да предстојећа промена руководства у Белој кући резултирати бољим односима Русије и Америке.

Он је такође искључио могућност превремених председничких избора рекавши да ће следећи такви избори бити одржани када су и заказани 2012. године.

"Сада је најважније да сви обаве посао за који су задужени" рекао је Путин.

У Москви се последњих неколико месеци нагађало да Путин жели да се врати на предсенички положај пре 2012. године а такве спекулације су се посебно рашириле када је прошлог месеца по скраћеној процедури усвојен заком којим је председнички мандат продужен са садашњих четири на шест година.

Иначе, дописници оцењују да је то што је на одговоре гледалаца и слушалаца одговарао Путин а не председник Дмитри Медведев, још један знак да Путин није препустио праву власт свом наследнику у Кремљу.

(РТС)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]