Početna strana > Hronika > Vladimir Putin: Odluka Svetske antidoping agencije o suspenziji ruskih sportista politizovana
Hronika

Vladimir Putin: Odluka Svetske antidoping agencije o suspenziji ruskih sportista politizovana

PDF Štampa El. pošta
utorak, 10. decembar 2019.

Ruski lider Vladimir Putin smatra da je odluka Svetske antidoping agencije (VADA) politizovana.

„Tako je bilo još od vremena rimskog prava... Kazne ne mogu biti kolektivne i ne mogu se odnositi na ljude koji nemaju nikakve veze sa određenim kršenjima pravila — svi to razumeju. Mislim da stručnjaci VADA to znaju“, rekao je Putin na konferenciji za štampu u Parizu na kraju samita „normandijske četvorke“.

On je izjavio da u osnovi ove odluke stoje politički razlozi koji nemaju nikakve veze sa interesima sporta i olimpijskog pokreta.

„To što leži na površini i što odmah vidim, jeste da nema nikakvih pretenzija prema ruskom Olimpijskom nacionalnom komitetu. Ako prema njemu nema pretenzija, država treba da se takmiči pod nacionalnom zastavom. Tako piše u olimpijskoj povelji. To znači da je VADA prekršila olimpijsku povelju“, rekao je predsednik.

Izvršni komitet VADA je saopštio ranije da je Rusija izgubila pravo da organizuje međunarodna sportska takmičenja i podnosi zahteve za njihovu organizaciju. Sportisti ne mogu da učestvuju ni na olimpijskim ni na svetskim smotrama pod nacionalnom zastavom.

Ako Kijev preuzme kontrolu nad granicom, moguć masakr kao u Srebrenici

Moskva je zabrinuta da ukoliko kijevske trupe preuzmu kontrolu granice između Rusije i istočne Ukrajine bez čvrstih garancija antivladinim milicijama, može doći do masakra sličnog onom u bivšem jugoslovenskom gradu Srebrenici, piše Russia Today.

Komentarišući zahtev iz Kijeva, predsednik Rusije Vladimir Putin je u utorak kazao da mora postojati absolutna sigurnost da će narod u istočnoj Ukrajini biti bezbedan kad granica bude preuzeta.

"Dogovorili smo se (mapa puta) 2015. Oni imaju zakon o amnestiji, neke odluke su donete, ali ništa nije sprovedeno", rekao je Putin za predsedničkom Savetu za ljudska prava.

„Ukrajinska strana sve vreme govori ‘Dajte nam mogućnost da vojskom zatvorimo granicu’. Mogu da zamislim šta bi bilo sledeće. Srebrenica, eto šta“, rekao je ruski predsednik.

Putinovo upozorenje je usledilo nakon njegovog prvog susreta sa predsednikom Ukrajine Volodomirom Zelenskim u Parizu.

Glavna tema je bila pomirenje između samoproklamovanih republika Donjeck i Lugansk koje se graniče sa Rusijom.

"Videli smo da Zelenski razgovara sa nacionalistima i nejasno je ko ima glavnu reč tu. Nejasno je šta će se dogoditi i ko će biti zadužen za komandovanje tim nacionalistima kad uđu na teritoriju (otcepljenih) delova bez bezbednosnih garancija", rekao je Putin. 

(Sputnik, N1, RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner