Početna strana > Hronika > Vladimir Putin: Rusija i Amerika izgubile šansu za saradnju za vreme Buša
Hronika

Vladimir Putin: Rusija i Amerika izgubile šansu za saradnju za vreme Buša

PDF Štampa El. pošta
utorak, 07. jul 2009.

Premijer Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u razgovoru sa predsednikom SAD Barakom Obamom da su Rusija i Amerika izgubile ogromnu šansu da uspostave novu saradnju u oblasti protivraketne odbrane, dok je šef države bio DŽordž Buš.

To je novinarima, nakon razgovora, preneo visoki ruski zvaničnik Jurij Ušakov.

Ruski premijer je u razgovoru "naglasio da je izgubljena ogromna šansa za uspostavljanje zaista kvalitetne nove saradnje, kada je u susretu u Kenebankportu 2007. godine predložio da se potpuno promeni logika izgradnje odnosa dve zemlje i da se krene na najdublju saradnju između SAD, Rusije i Evrope", preneo je Ušakov Putinove reči.

"Da su Amerikanci tada reagovali pozitivno, saradnja u toj, osetljivoj sferi (protivraketne odbrane), dala bi impuls razvoju i reformi bilateralnih odnosa i u drugim oblastima saradnje", kazao je Putin.

Podsećajući da je do nedavno bio ambasador Rusije u SAD, Ušakov je naveo da je "na sve predloge Rusije, administracija SAD samo klimala glavom, a adekvatne reakcije nije bilo".

Prema rečima Ušakova, Putin je tada razmišljao konstruktivno. "Putin je tada razmišljao kako će se razvijati odnosi dve zemlje posle tragičnih događaja u Njujorku, kako će se formirati zajednički prilaz, ali su Amerikanci odgovorili vojnim prisustvom u nizu Centralnoazijskih zemalja, bazama u Rumuniji, Bugarskoj", kazao je Ušakov.

Ušakov je naveo da je razgovor tekao u tom tonu, i da su strane ocenile koje se greške ne smeju tolerisati.

On je dodao da su se Obama i Putin tokom razgovora nekoliko puta vraćali temi protivraketne odbrane.

"Obama nije dao nikakva precizna obećanja, ali je rekao da će nastaviti da razmatra opštu situaciju, i da će završiti taj posao kroz nekoliko nedelja, meseci. Obama je obećao da će značajnije nego ranije uzimati u obzir zabrinutost Rusije pri razmatranju te situacije", naveo je Ušakov.

Radni doručak Obame i Putina, je umesto planiranih sat-sat i po, trajao dva sata, u podmoskovskoj rezidenciji ruskog premijera u Novo-Ogarjovu.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner