Početna strana > Hronika > Vojvodina potpisala sporazum o saradnji sa županijama iz Hrvatske i Mađarske
Hronika

Vojvodina potpisala sporazum o saradnji sa županijama iz Hrvatske i Mađarske

PDF Štampa El. pošta
subota, 25. jul 2009.

U Skupštini Vojvodine danas je potpisan trilateralni sporazum o prekograničnoj saradnji pokrajine sa dvema županijama u Mađarskoj i Hrvatskoj, pre svega u privredi, ekologiji i kulturi.

Taj dokument, kojim je ozvaničena međuregionalna saradnja u skladu s evropskim stremljenjima, potpisali su predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i predsednik skupštine mađarske županije Bač-Kiškun Gabor Banjaji i župan Vukovarsko-sremske županije Božo Galić.

Zvanično uspostavljanje i jačanje međusobne saradnje tim regijama će omogućiti zajednički pristup različitim evropskim fondovima, u prvom redu IPA programu EU, rekao je Egereši napomenuvši da se sad otvaraju prostori za značajnije korišćenje privrednih, turističkih i drugih potencijala.

On je istakao da EU, uz saradnju među zemljama članicama i onima koje su na putu pristupa Uniji, podstiče i „spuštanje” različititih oblika saradnje na regionalni i lokalni nivo.

Vukovarsko-sremski župan Galić je rekao da su reka Dunav, ravnica i šume zajedničko bogatstvo ovih regija i dodao da je u Hrvatskoj značaj prekogranične saradnje i potvrđen i na nedavno održanim lokalnim izborima.

Izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem trilateralnog sporazuma, predsednik skupštine Bač-Kiškuna Bajnaji je naglasio da bi iskustva Mađarske u njenom priključenju EU mogla da budu vrlo korisna u tom procesu za Srbiju i Hrvatsku.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner