Хроника

Војводина потписала споразум о сарадњи са жупанијама из Хрватске и Мађарске

Штампа
субота, 25. јул 2009.

У Скупштини Војводине данас је потписан трилатерални споразум о прекограничној сарадњи покрајине са двема жупанијама у Мађарској и Хрватској, пре свега у привреди, екологији и култури.

Тај документ, којим је озваничена међурегионална сарадња у складу с европским стремљењима, потписали су председник Скупштине Војводине Шандор Егереши и председник скупштине мађарске жупаније Бач-Кишкун Габор Бањаји и жупан Вуковарско-сремске жупаније Божо Галић.

Званично успостављање и јачање међусобне сарадње тим регијама ће омогућити заједнички приступ различитим европским фондовима, у првом реду ИПА програму ЕУ, рекао је Егереши напоменувши да се сад отварају простори за значајније коришћење привредних, туристичких и других потенцијала.

Он је истакао да ЕУ, уз сарадњу међу земљама чланицама и онима које су на путу приступа Унији, подстиче и „спуштање” различититих облика сарадње на регионални и локални ниво.

Вуковарско-сремски жупан Галић је рекао да су река Дунав, равница и шуме заједничко богатство ових регија и додао да је у Хрватској значај прекограничне сарадње и потврђен и на недавно одржаним локалним изборима.

Изразивши задовољство потписивањем трилатералног споразума, председник скупштине Бач-Кишкуна Бајнаји је нагласио да би искуства Мађарске у њеном прикључењу ЕУ могла да буду врло корисна у том процесу за Србију и Хрватску.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]