Početna strana > Hronika > Vol Strit DŽornal: Pad američke privrede završen?
Hronika

Vol Strit DŽornal: Pad američke privrede završen?

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 13. avgust 2009.

NjUJORK – Pad američke privrede koji je počeo u decembru pretprošle godine je završen, smatra većina ekonomista koje je anketirao njujorški dnevnik „Vol Strit DŽornal”.

U napisu povodom rezultata te ankete se navodi da su „eksperti posle više meseci, najzad ugledali zračak svetlosti između oblaka”, ocenjujući tekuće stanje zdravlja privrede SAD.

Ukupno 27 od ukupno 47 ekonomista je u anketi izrazilo uverenje da je pad u privredi SAD prevaziđen, dok 11 učesnika istog istraživanja smatra da će najdublju tačku pada američka ekonomija dostići ovog ili narednog meseca.

Optimisti među ekonomistima očekuju da se američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromesečju uveća za 2,4 odsto na godišnjem niovu i procenjuju da se taj vitalni ekonomski pokazatelj neće smanjti ispod dva odsto u prvoj polovini iduće godine.

Znaci oživljavanja će se već ove godine pojaviti u proizvodnom sektoru ekonomije, što će biti delimično isprovocirano smanjenjem robnih zaliha , kao i snažnom tražnjom koju podstiče vladin program reciklaže starih automobila „Keš za krntije”.

Prvi put u poslednjih godinu i po dana u SAD je minulog meseca smanjena nezaposlenost, iako za samo deseti deo procenta, uz stopu lica bez posla od 9,4 odsto, podseća list.

List, međutim, tvrdi da će nezaposlenost u SAD i narednih meseci biti na visokom nivou, a do kraja godine će se primaći stopi od deset odsto.

Stručnjaci na čije mišljenje se poziva dnevnik ipak računaju da će u narednih godinu dana u američkoj privredi biti zatvoreno manje radnih mesta nego što su to predviđali samo mesec ranije.

Ocenjujući ulogu koju su u borbi sa krizom odigrale Federalne rezerve SAD (Fed) i predsednik te emisione banke Ben Bernanki, većina anketiranih je jedinstvena u mišljenju da je on zaslužio da na tom položaju ostane još jedan četvorogodišnji mandat (sadašnji se završava 31. decembra ove godine).

Mnogi anketrirani smatraju da smena šefa Feda ne bi bila svrsishodna na kraju njegovog prvog četvorogodišnjeg mandata, imajući u vidu predstojeće zadatke američke centralne banke, u vreme kad ekonomija počinje da izlazi iz krize.

(Tanjug)