Početna strana > Hronika > Vrh Gasproma u petak u Beogradu
Hronika

Vrh Gasproma u petak u Beogradu

PDF Štampa El. pošta
sreda, 03. decembar 2008.

Ugovor sa ruskim partnerom možda ponovo u Skupštini Srbije

Predsednik upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler, najverovatnije, dolazi u petak u Beograd na još jednu rundu razgovora o finalizaciji dogovora, pre nego što se potpišu dokumenta o naftno-gasnom aranžmanu Srbije i Rusije, saznaje „Politika”.

Srpska strana je pripremila platformu za nastavak pregovora, a kako „Politika” saznaje u njoj postoji nekoliko pretpostavki na kojima će Srbija insistirati. Prva je da Srbija sva tri projekta (izgradnja magistralnog gasovoda Južni tok, završetak skladišta gasa u Banatskom Dvoru i prodaja Naftne industrije Srbije za 400 miliona evra) posmatra kao jedan paket i da samo realizacija tog paketa ima ekonomski značaj i komercijalno opravdanje. U pripremljenoj platformi srpska strana ističe da ne sumnja u političke garancije da će projekti biti realizovani u skladu sa Međudržavnim ugovorom, ali traži dodatne ekonomske garancije, odnosno mehanizme obezbeđenja.

Pregovarački tim Beograda pripremio je dve opcije garancija.

Prva predstavlja odloženo stupanje na snagu ugovora o prodaji 51 odsto akcija NIS-a. Po toj opciji, NIS bi bio prodat na dan potpisivanja ugovora, ali je stupanje na snagu tog ugovora uslovljeno usvajanjem pozitivne studije izvodljivosti za izgradnju gasovoda Južni tok, najkasnije do 30. juna 2010. godine, a eksploatacija gasovoda trebalo bi da počne najkasnije 31. decembra 2015. Ukoliko studija izvodljivosti ne bude usvojena do 30. juna 2010. godine, onda nema ništa ni od prodaje NIS-a. Srpska strana se obavezuje da u periodu od potpisivanja ugovora do njegovog stupanja na snagu neće prodavati NIS, a da će ga prodati Rusima ako ispune garanciju pod uslovima koji su zapisani u Međudržavnom sporazumu (400 miliona evra).

Druga opcija srpske strane predviđa da Rusi za 400 miliona evra mogu da dobiju samo 25 odsto NIS-a. Preostalih 26 odsto (do predviđenih 51) Rusi bi dobili bez dodatnog plaćanja tek kada usvoje pozitivnu studiju izvodljivosti gasovoda „Južnitok”. U slučaju da nema te studije, Rusi bi ostali vlasnici 25 odsto akcija NIS-a. Gasprom bi imao pravo da izađe iz vlasništva NIS-a ako nadoknadi srpskoj strani izgubljenu dobit, a srpska strana imala bi obavezu da vrati 400 miliona evra. Prema toj opciji, upravljačka prava bila bi zajednička.

Za sada su mali izgledi da bi dokumenta mogla da budu potpisana prekosutra. Tim pre što je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin sinoć izjavio da je u prošlonedeljnim razgovorima u Moskvi postignuta saglasnost da se do 20. decembra potpiše sporazum o prodaji NIS-a i memorandum o izgradnji „Južnogtoka”. Iz izvora bliskih pregovaračkom procesu Politika„” saznaje da predstavnici Gasproma„” nisu mogli da daju garancije za izgradnju „Južnog toka”, a predstavnici Gaspromnjefta„” u pregovorima samo insistiraju na kupovini NIS-a, tvrdeći da oni nisu nadležni za „Južni tok”. Ukoliko ruska strana ostane pri tom stavu i posle posete Alekseja Milera, politički vrh Srbije će od parlamenta tražiti da se ponovo izjasni o energetskom sporazumu sa Rusijom.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner