Хроника

Вучић након отварања канцеларије ДФЦ у Београду: Србија од 1881. године није имала овако важан споразум са САД, попут оног потписаног у Вашингтону

Штампа
уторак, 22. септембар 2020.

Србија од 1881. године није имала овако важан споразум са САД, попут оног потписаног у Вашингтону, којим је постигнуто много, поручио је данас председник Александар Вучић након разговора са високом делегацијом америчке владе и отварања канцеларије ДФЦ у Београду.

"За нас је ово важан дан. Ми смо све трговинске односе са САД на уговоран начин решили 1881. године. Од тада нисмо имали овако важних споразума, 140 година од тада, да бисмо направили значајан споразум у сфери економије са САД", истакао је председник Србије.

Вучић је истакао да је почетком месеца, потписивањем споразума у Вашингтону постигнуто много.

"Одшкринули смо врата старог пријатељства са људима из САД", рекао је Вучић и посебно захвалио председнику Америке Доналду Трампу.

Трамп је, каже, имао довољно разумевања и желео је да чује и саслуша и нас које нису увек сви желели да чују, те имао довољно стрпљења и желео да покаже поштовање и за српски народ и грађане Србије.

"Ти разговори у Вашингтону нису били у свему лаки, али смо поштовани, и у том поштовању које је према нама показано, и ми ћемо своје обавезе из споразума да испуњавамо", рекао је Вучић.

Тамо где дођу Американци, ту има будућности

Тамо где дођу Американци и њихова развојна агенција, ту има будућности, каже председник Србије Александар Вучић и истиче да отварање канцеларије ДФЦ у Београду има огроман и симболичан и практичан значај за нашу земљу и регион.

Вучић је, на конференцији за штампу након разговора са америчком делегацијом ДФЦ-а и отварања канцеларије тог Фонда у Београду, истакао да разговори у Вашингтону нису били лаки, али да је српска делегација поштовала поштовање које су према њој показале САД.

Подсетио је да су неки говорили да је оно што је у Вашингтону урађено учињено само због изборне кампање Доналда Трампа.

"Као што видите, овде је цео амерички тим из различитих сектора америчке владе, који је дошао и показао, а то неће бити велика тема у САД, да то није због избора, већ због идеје да буду присутни у региону, да помогну да сви нормално живимо", објаснио је он.

Вучић је казао да је Србија желела да развија економске односе са партнерима на Западном Балкану, и да сада имамо слободу кретања људи, робе, капитала и услуга на делу, што ће променити атмосферу у региону и допринети бољем животу.

Долазак ДФЦ, када се остави по страни симболични значај, је важан јер на то гледају кредитне агенције.

"Ми смо на један степеник од ''инвестмент грејда'', а били смо пре пар година на пет степеника испод. Поносни смо што у Београду ДФЦ отвара канцеларију, што ће да гледају и брину шта ћемо да урадимо и то не само у инфраструктурним пројектима”, казао је он.

Вучић је казао да ће се правити бољи административни прелази, путеви, јер су они сада ужасни, те ће нас ти путеви спојити са Драчом, са Албанијом и другим земљама у региону.

Вучић је објаснио да нико не доноси паре да поклони и да је ово једно од средстава спољнополитичког деловања САД.

Рекао је да тамо где Американци улажу доприносе просперитету, али да желе и део тог новца да врате својим пореским обвезницима.

За нас, указује, је важно да ће да учествују у гарантним шемама за микро и мала предузећа, у која је Србија уложила преко 2 милијарде током корона кризе.

Вучић је указао да је Србија у прошлој години имала историјски максимум у трговинској размени са САД.

“Та размена је достигла 854 милиона долара. То су и даље мале цифре, али верујем да преко ове сарадње можемо да направимо да за пет година неки други премијер и председник могу да се похвале да је та размена удвостручена, али знаће се да су ови људи поставили темеље тим трговинским односима", објаснио је он.

Вучић је казао да је апсолутно сигуран да ће Србија направити велике резултате са америчким пријатељима.

"Радићемо у наредном периоду убрзано на отварању авио-линије Београд-Приштина. Допала ми се изјава - ''време је да бринемо за народ, а не за политику и да ли ће неко наћи запету, тачку због које ће да нас критикују''. Ово је добар посао за српски и албански народ, а то је порука данас из Београда“, нагласио је он.

Вучић је казао да ће се градити путеви и пруге, да су делови секције ка Приштини решени са ЕУ, а даље ће се наставити са Американцима, који већ на различите начине учествују у више пројеката.

"Ми ћемо наставити своје разговоре са Албанцима под бриселским окриљем. Нећемо бежати, већ са радошћу чекати нове разговоре са америчким партнерима. За нас је ово угаони камен за развој целог региона. То је отварање и прављење јединственог тржишта, боље економије", подвукао је он.

Вучић је указао да данас у Београду на води ради 250 радника из Албаније, Турске и других земаља, и да ће бити све више како се буде боље живело.

"Све што смо договорили са америчким пријатељима је од изузетног значаја, а канцеларија ДФЦ ће имати пуну подршку Србије“, рекао је он.

Вучић је казао да разуме колико је то од великог значаја за будућност Србије, колико тога уз огромне напоре ћемо моћи да променимо.

"Чека нас велики напоран рад. Очекујем да кренемо са радовима на Мердару, али и да размишљамо шта ћемо од Плочника надаље, када ћемо да отворимо прву авио линију. За нас важно да се људи повезују, да услуге можемо да извозимо, као и капитал и то су ствари које доносе бољи живот за грађане“, рекао је он.

Гренелова идеја да заједно обновимо зграду Генералштаба

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас новинарима, после састанка са америчком делегацијом, да је специјални представник председника САД Ричард Гренел дошао на идеју да се заједнички обнови зграда Генералштаба и Министарства одбране, иначе оштећена током НАТО бомбардовања.

"Гренел је дошао на идеју, о томе смо кратко разговарали, како да заједнички обновимо зграду Министарства одбране и Генералштаба. То је важно и вредно, наравно, чувајући историјске архитектонске облике, у складу са чињеницом да је та зграда под заштитом државе и града", рекао је Вучић.

Зграде Генералштаба Војске Србије и Министарства одбране у Београду, иначе, подигнуте су између 1955. и 1965. године, а погођене су и оштећене током НАТО агресије 1999. године.

Кључна нова ера српско америчких односа

Наступила је нова ера српско америчких односа, што је за нас од кључног значаја, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

"Наши амерички пријатељи говоре о две земље, али ми смо спремни да разговарамо о економском напретку, а то што се хватамо за гушу по одређеним питањима је нешто друго. Али ћемо да чувамо мир и стабилност у региону и пријатељство између Србије и Америке", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са америчком делегацијом.

Он је рекао да је од председника Трампа тражио да посети Србију и он је, како каже, био шармантан и љубазан и прихватио тај позив.

"Ја сам као сваки Србин почео да наваљујем", рекао је Вучић додајући да је на председнику Трампу да у Србију дође када буде имао времена.

Вучић је истакао и да је за спровођење споразума потребан рад, као и велика подршка САД, а да му се допао приступ Трампа и разговор са њим који је како каже вођен без бирократских препрека.

"Разговарали смо о свему о чему смо хтели, али мислим да је економија кључ и видим страх код политичара који би да живе у прошлости. Ја мислим да сам успео да из тога изађем", рекао је Вучић и поново указао на значај добрих односа са САД.

Одговарајући на питање колика средства би САД могле да издвоје, Вучић каже да бројеви зависе од пројеката, и да то није пресудно, као што је њихова помоћ и подршка.

Посебно је захвалио што ће овде у канцеларији ДФЦ радити Американац српског порекла Џон Јовановић.

"Џон је Србин човек и одлично што ће овде да ради, биће велика помоћ и подршка. Хвала што су изабрали таквог човека", рекао је Вучић.

Он је изразио задовољство и саставом делегације САД, наводећи да се у Вашингтону до њих тешко долази.

Каже и да ће се сарадња одвијати и са Иванком Трамп, која се бави угроженим мањинским групама и женским предузетништвом.

"ДФЦ има милијарде на располагању, али неће да пада све са неба. Радујем се улагању у приватни сектор, та подршка малим и средњим предузећима ће бити значајнија, а не то колико ћете нам поклонити", истакао је Вучић.

Он је рекао и да наша земља има нижу стопу јавног дуга од Немачке, да немамо ни проблема са стопом раста, и да амерички пријатељи то све боље знају од нас, јер се озбиљно припремају, "нема лажи и варања".

"То су ствари због којих је потребно да дођу, да улажу и подстакну приватни сектор, јер је у њему будућност и у инфраструктурним пројектима", истакао је председник.

"А то, дајте нам море, милионе, дајте нам поклон, паре заборавите, то није добро ни за једну земљу", напоменуо је Вучић додајући и да Швајцарска и Аустрија немају море, а имају више од туризма него друге земље.

"Ово су велике ствари за нашу малу земљу, захвалан сам америчким пријатељима на подршци", рекао је Вучић.

Неправедно избацили Ђоковића, не могу да га победе

Председник Србије Александар Вучић данас се, током обраћања након састанка са специјалним саветником председника САД Ричардом Гренелем и извршним директором ДФЦ Адамом Болером, осврнуо и на недавну дисквалификацију најбољег српског и светског тенисера Новака Ђоковића, са УС Опена.

"Тешко ми је пало што су неправедно избацили Ђоковића са УС Опена, зато што нико није могао да га победи. Али, победиће он тамо и следеће године, као што би и ове", рекао је Вучић.

Ђоковић је недавно дисквалификован са УС Опена, јер је, окренут леђима, ненамерно лоптицом погодио судију на теренима у Њујорку.

Ипак, светски број један, Ђоковић је јуче по пети пут у каријери освојио титулу на Мастерсу у Риму и тиме дошао до рекордне 36. титуле на Мастерсима.

Директор српске канцеларије ДФЦ Џон Јовановић

“Дошао сам са групом од шест агенција јер смо видели посвећеност променама и јер верујемо у снагу региона. Људи су се определили за радна места а не за линије раздвајања из прошлости”, рекао је директор ДФЦ Борел.

Он је потом позвао Џона Јовановића, новог директора канцеларије у Београду, да се обрати:

“За мене је ово највећа част. Мој задатак је, у најбољем интересу, економски напредак региона. Да Балкан постане симбол мира, просперитета и сигурности. Захвалио бих се председнику Трампу. ја сам поносни Американац српског порекла. Нисам мислио да ћу напустити каријеру у финансијском сектору, али ово је велика прилика за мене, али и за регион. У петак сам дао отказ на свом послу и ево ме овде. Наш посао почиње у блиском партнерству за ЕБРД”, рекао је Јовановић.

Гренел: Држите нас за реч

“Држите нас за реч. Много је обећања дато током година, и надам се да нас држите за реч, не само за Вашингтонски, него и за све споразуме. Обећања желимо да претворимо у истинска радна места. Захваљујем се председнику Вучићу – веома је добар преговарач и искрен у томе шта може а шта не може. Знам да ће бити још проблема, али ми не тражимо да се Србија увек слаже са САД, али желим да се посветимо дијалогу, да саслушамо једни друге и да се разиђемо као пријатељи”, рекао је Гренел.

Знам каква је реакција председника Трампа кад се на нешто обавеже, рекао је Гренел.

О посети Трампа

“Председник је изразио жељу да дође у Београд, и он и Иванка Трамп. Крајње је време да дође амерички председник. Немам датуме, али је изразио своју жељу”, рекао је он и додао: “Треба нам једна година да покажемо људима на Косову и у Србији бољитак у економији”.

Одговарајући на питање новинара, председник Вучић је рекао да је председник Трамп прихватио посету Србији.

“Инсистирао сам. Био је веома љубазан. Посебно сам разговарао са госпођом Иванком Трамп, са којом смо разговарали о женском предузетништву. Ја мислим да земља која нема море има предност – јер онда морате да радите, а не да чекате да вам нешто падне са неба”, рекао је Вучић, и закључио речима: “Одосмо ми вечерас на једну лепу вечеру”.

Претходно су премијерка Брнабић и директор америчке агенције ДФЦ Болер потписали заједничко саопштење.

(Агенције)

Видети још: Гренел: Србија има пуну пажњу Вашингтона; Чадеж: Историја ће показати да ћемо се вашингтонског споразума сећати као прекретнице и доношења стабилности у овај регион

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]