Хроника

Вучић: Следи комплетна ревизија података о броју умрлих, држава ништа није крила; Лончар: Није тачно да је од короне умрло три пута више људи од званичног броја

Штампа
четвртак, 01. октобар 2020.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија урадити комплетну ревизују података о броју умрлих од ковид-19 и поручио да држава ништа није крила.

"Србија ће урадити комплетну ревизију за сваку смрт, за сваког човека, да видимо како то изгледа. А то ће да раде клиничари", поручио је Вучић и додао да не мисли да ће ту бити много великих разлика.

Он је рекао да држава ништа није крила и да ће транспарентно радити и у будућности.

Вакцине стижу онда кад буде потврђен њихов квалитет

Вучић је навео да ће Србија увести вакцине када буде сигурна у њихов квалитет, као и да ће бити наручена из земље за које домаће агенције и лекари буду рекли.

"Ако буде више добрих вакцина, добићете више добрих вакцина, ако буде једна - једну. Те вакцине су скупе, оне се по дози крећу између 20 и 27 евра", рекао је Вучић и додао да су то две дозе, те да ће држава по човеку платити између 2.000 до 3.000 динара.

Говорећи о неслагању података о броју преминулих од корона вируса, Вучић је рекао: "Поносан сам на све лекаре, нико од нас није слагао ниједну једину реч. Чуо сам се са људима из Батута, они кажу да имају мање умрлих".

"Одлула о забрани уласка наших држављана у ЕУ - 'ан женерал'"

Како да кажу: 'Пуштамо Србију, а нећемо пет других земаља'?

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је то што грађанима Србије и даље није дозвољен улаз у Европску унију, генерална одлука ЕУ која се односи на земље које нису чланице ЕУ.

"Како да кажу пуштамо Србију, а нећемо пет других, то је била ан женерал одлука", рекао је Вучић.

Наши резултати убедљиво најбољи

Он је рекао да се у Србији често води кампања против ЕУ, коју он не разуме и да у ЕУ нису одлучивали о уласку грађана Србије, већ о земљама које нису чланице ЕУ.

"Наши резултати су убедљиво најбољи, то је неспорно, али нису донели одлуку јер код себе имају тешку ситуацију", рекао је Вучић.

Вакцина неће бити бирана по земљи порекла

Александар Вучић изјавио је да ће Србија бити "на почетку колоне" међу земљама које ће набавити вакцину против коронавируса и да ће вакцина или више њих бити увезене када буду сигурни у њихов квалитет.

Вучић је рекао да вакцина неће бити бирана по земљи порекла, већ у складу са лекарским протоколима.

"Мораћемо да добијемо састав вакцине, а не само готов производ", рекао је Вучић.

Златибор Лончар: Тврдња да је од короне умрло три пута више људи није утемељена ни на једном доказу

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да информација да је умрло три пута више људи од коронавируса "није тачна".

"Стојим иза тога да није утемељено ни на једном доказу, то апсолутно није тачно", рекао је Лончар приликом обиласка градилишта нове ковид болнице на војном комплексу у Батајници.

Епидемиолог Предраг Кон је изјавио у уторак да је према његовом истраживању на основу података из Градског завода за јавно здравље, од марта до јуна, било три пута више смртних случајева него што је систем прикупио и што је званично објављено, односно него што је писмено пријављено. Навео је и да је постојао и проблем у информационом систему.

 

(Бета, Фонет, Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]