Početna strana > Hronika > Vučić u Šumaricama: Molio sam Si Đipinga za još milion doza vakcina; Odbili smo da uđemo u treću fazu ispitivanja vakcine sa Kinom, jer nisam hteo da kažu da smo pokusni kunići i da se iživljavamo na ljudima
Hronika

Vučić u Šumaricama: Molio sam Si Đipinga za još milion doza vakcina; Odbili smo da uđemo u treću fazu ispitivanja vakcine sa Kinom, jer nisam hteo da kažu da smo pokusni kunići i da se iživljavamo na ljudima

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. januar 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se u masovnu vakcinaciju nije moglo ući dok nismo dobili veće količine vakcina, a za to se stvaraju uslovi tek sada sa dolaskom kineske vakcine.

On je na novinarsko pitanje o masovnoj vakcinaciji napomenuo da tek sada i u Evropi počinje masovna vakcinacija.

"O masovnoj vakcinaciji može se govoriti kada imate vakcinu za pola miliona ljudi, i to se ne može raditi sa 70.000 Fajzerove vakcine, tako da se čekalo da dobijemo veću kolicinu vakcina", precizirao je Vučić.

On je naveo da je trebalo da stigne i 500 000 ruske, ali da za sada treba da stigne 200 000 plus 50 000 doza ruskih vakcina.

Tokom februara će biti ubrzana i nabavka dodatnih Fajzerovih vakcina, a kasnije i AstraZeneke.

On je ponovo zahvalio Kini na vakcinama i objasnio da je u pitanju dobra, tradicionalna vakcina, koja je najlakša i za čuvanje i primenu, mada i najskuplja.

Zahvalio je kineskom predsedniku, posebno zbog toga što smo vakcinu kupili po značajno nižim cenama.

"Nije me bilo sramota da molim, ponašali smo se racionalno", kazao je Vučić.

Vučić je najavio da preko Poljske treba da stigne 800 000 vakcina AstraZeneke, a razgovara se direktno i sa DŽonson i DŽonson kompanijom, kao i sa Modernom, koja bi se očekivala na jesen kada će uslediti drugi kriug vakcinacije, koji je veoma značajan, jer će i tada to biti spas za nastavak života.

Dodao je da je molio kineskog predsednika i za još milion doza vakcina.

On je rekao da se sada može ići i na vakcinaciju kroz Kovaks sistem, a istakao je i da za zdravstvene radnike ima dovoljno vakcine.

Vučić je napomenuo i da bismo završili već sada dobar deo vakcinacije da nije bilo besmislenih kampanja protiv imunizacije, zbog čega nismo prihvatili da uđemo u treću fazu ispitivanja sa Kinom.

"Moguće da i sam nisam imao hrabrosti da preduzmemo taj korak i da kažu da smo pokusini kunići i da se iživljavamo na ljudima", napomenuo je.

"Tako da smo kinesku i rusku uvezli tek kada su i jedna i druga velika zemlja registrovale te vakcine i prošli sve faze", istakao je predsednik.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević je na pitanje d ali se odustalo od prvobitnog plana Insittuta Batut za prioritete u vakcinisanju rekla da ništa nije slučajno i da su se prioriteti utvrđivali na osnovu planiranih isporuka i raspoloživih vakcina.

"Sada smo proširili koncept na masovnu vakcinaciju, jer imamo veće raspoložive vakcine, pa osim prioritetnih grupa to može da učioni i opšta polulacija''.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da su u svetu samo Izrael i Ujedinjeni arapski emirati imaju masovnu vakcinaciju, prvi sa Fajzerovim, drugi sa kineskim vakcinama, a da najveći broj zemalja još nema nijednu vakcinu.

"Ponosna sam sto Srbija na incijativu Aleksandra Vučića može da pomogne i regionu", dodala je Brnabić.

Ona je dodala da se masovna vakcinacija u Kini ne može porediti sa drugima, jer je u pitanju ogromna zemlja, ali da je Srbija razgovarala sa Izraelom o njihovim iskustvima i da ćemo pokušati da repliciramo taj sistem.

Primetila je da mnoge zemlje nemaju ni informacione sisteme kao mi, jer sada možemo da pratimo svaku bočicu, a i dalje ćemo se truditi da budemo među prvima.

Premijerka je precizirala i da je Srbija jedina u svetu dobila i platila kinesku sinofarm vakcinu.

Zahvalila je Kini na odličnim uslovima i dodala da to potvrđuje čelično prijateljstvo te zemlje.

Vučić najavio pomoć da se dovrši ckrva u Šumaricama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom posete Crkvi svetih novomučenika kragujevačkih u Šumaricama da će država pomoći da se ona završi i da je država već započele pripreme za obeležavanje 80. godišnjice, 21. oktobra, od od streljanja više od 2.000 Kragujevčana od strane okupatora u Drugom svetskom ratu.

Vučić je istakao da Srbija nikada neće zaboraviti takve zločine i da će se uvek sećati onih koji su pomogli da se dođe do slobode:

"Onih, koji su poginuli jer su bili krivi zbog toga što nisu bili na strani okupatora", rekao je Vučić i dodao da narodi koji nemaju prošlost i ne umeju da se sećaju ne zaslužuju ni budućnost.

Ističe da je zato važno za naš narod da se razvija kultura sećanja i da je veoma zahvalan episkopu šumadijskom Jovanu, za čije vreme je podignuto čak 85 novih crkava, od ukupno 380 u Šumadiji.

Vučić je dodao da je veoma važno da se, uz povećanje plata i penzija, i drugih stvari u ekonomiji, razvija i duhovnost.

"Bez duhovnosti i sjedinjivanja nacionalnog i duhovnog, ne možemo da postignemo velike rezultate", poručio je Vučić.

Vladika Jovan kaže da je veoma srećan što je dočekao preVučić najavio pomoć da se dovrši ckrva u Šumaricama.

"Nabavka vakcina postaje nemoguća misija"

Danas mo imali težak dan, kada je nabavka vakcina u pitanju. To postaje gotovo nemoguća misija - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa vladikom šumadijskim Jovanom, u crkvi posvećenoj Svetim velikomučenicima kragujevačkim u Šumaricama.

Vučić kaže da država radi sva što može po tom pitanju i da su i Brnabić i on imali niz razgovora sa proizvođačima.

- Nama će vakcina protiv korona virusa biti potrebna narednih nekoliko godina, pre nego što se pronađe lek. Mi moramo i infrastrukturni deo da završimo, da napravimo fabriku koja kod nas može da je proizvodi. Naučio sam da solidarnost postoji, ali svi brinu najpre o sebi "kada doteraju cara do duvara" - dodao je on.

Podsetio je da "Fajzer" svima smanjio isporuku na pola, pa tako i Srbiji i dodao da se u Evropi prekida imunizacija u nekim zemljama upravo zbog toga.

Ponovio je da preko Poljske treba da stigne 800. 000 vakcina AstraZeneke, kao i da razgovara se direktno i sa DŽonson i DŽonson kompanijom i sa Modernom, koja bi se očekivala na jesen kada će uslediti drugi kriug vakcinacije, koji je veoma značajan, jer će i tada to biti spas za nastavak života.

Vučić o aferi „Aleksić“: Ništa odvratnije od takvog nedela

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema pravo da komentariše aferu Aleksić, u kojoj je profesor glume Miroslav Aleksić osumnjičen za brojna silovanja, ali je rekao da nema ništa odvratnije od takvih nedela.

“Sve drugo što bih rekao neko bi mogao da protumači pogrešno da se mešam u sudski postupak”, rekao je Vučić u Kragujevcu gde se sreo sa vladikom šumadijskim Jovanom.

On je rekao da je država sve učinila da zaštiti žrtve takvih krivičnih dela, “što su i one same istakle”.

“Ne mogu ništa posebno da komentarišem posebno zbog obaveza da poštujem pretpostavku nevinosti. Ali kao otac ženskog deteta ne mogu da ne kažem da ne postoji ništa odvratnije od takvog nedela”, rekao je Vučić.

Vučić o karikaturi na kojoj je predstavljen kako „siluje Srbiju“: Štampa je slobodna, mediji mogu da rade šta hoće

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše karikaturu u nedeljniku NIN, na kojoj je predstavljen kako „siluje Srbiju“, Vučić je odgovorio da je „u Srbiji štampa slobodna i da mediji mogu da rade šta hoće“.

Vučić je rekao da „nisu ljudi glupi da ne vide da li zemlja ide napred ili ne ide“.

Spomenik Stefanu Nemanji fantastičan, ponosam sam što je hram Svetog Save de fakto izgrađen u moje vreme i što ćemo da obnovimo Hiladar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu koji će izgledati „fantastično“ i da namerava da ga poseti možda već sutra.

„Beograd je kosmopolitski grad, ali pre svega srpski, i toga ne treba da se stidimo, naprotiv! (jer treba) …da znamo odakle smo krenuli, da znamo ko smo i šta smo, da čuvamo sebe i svoj narod. Ništa više od toga, ne preteći nikome“, rekao je Vučić tokom posete Kragujevcu.

„Ponosam sam što je hram Svetog Save de fakto izgrađen u moje vreme, što ćemo da obnovimo Hiladar i što ćemo ovu crkvu ovde da pomognemo, 80 godina od streljanja djaka i gradjana Kragujevca“, rekao je Vučić o planu za Kragujevac.

Na pitanje o tome što ga neki porede s ličnostima iz istorije, pitao je da li neko zna „bolji odnos prema srpstvu“ i strancima od odnosa Miloša Obrenovića.

Dodajući za sebe da je „mali u odnosu na velikog Miloša“, rekao je da je Obrenović „obezbedio modernu srpsku državu tako što se nije samo tukao. Kad je osetio da može – udari, kad je video da smo slabi onda – trči i dočekuj bosanske paše i vezire, pa opet sačekaj godinu dana, pa udari“.

KRAGUJEVAC, 22. januara (Tanjug) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom posete Crkvi svetih novomučenika kragujevačkih u Šumaricama da će država pomoći da se ona završi i da je država već započele pripreme za obeležavanje 80. godišnjice, 21. oktobra, od od streljanja više od 2.000 Kragujevčana od strane okupatora u Drugom svetskom ratu.

Vučić je istakao da Srbija nikada neće zaboraviti takve zločine i da će se uvek sećati onih koji su pomogli da se dođe do slobode:

"Onih, koji su poginuli jer su bili krivi zbog toga što nisu bili na strani okupatora", rekao je Vučić i dodao da narodi koji nemaju prošlost i ne umeju da se sećaju ne zaslužuju ni budućnost.

Ističe da je zato važno za naš narod da se razvija kultura sećanja i da je veoma zahvalan episkopu šumadijskom Jovanu, za čije vreme je podignuto čak 85 novih crkava, od ukupno 380 u Šumadiji.

Vučić je dodao da je veoma važno da se, uz povećanje plata i penzija, i drugih stvari u ekonomiji, razvija i duhovnost.

"Bez duhovnosti i sjedinjivanja nacionalnog i duhovnog, ne možemo da postignemo velike rezultate", poručio je Vučić.

Vladika Jovan kaže da je veoma srećan što je dočekao predsednika i da je njegova poseta veliki dar i blagoslov.

"Najavio je da će pomoći da se ovo zdanje dovrši", rekao je on i dodao da će se tako i sačuvati od zaborava strašni zločin počinjen u Šumaricama.

"Narod koji nije svestan prošlosti, nije dostojan ni sadašnjosti ni budućniosti. Ovo je blagosloven dan i ući će u istoriju eparhije Šumadijske i Šumadije da je jedan predsednik iz ljubavi došao da pogomone da ovo dovrsismo", rekao je vladika.
dsednika i da je njegova poseta veliki dar i blagoslov.

"Najavio je da će pomoći da se ovo zdanje dovrši", rekao je on i dodao da će se tako i sačuvati od zaborava strašni zločin počinjen u Šumaricama.

"Narod koji nije svestan prošlosti, nije dostojan ni sadašnjosti ni budućniosti. Ovo je blagosloven dan i ući će u istoriju eparhije Šumadijske i Šumadije da je jedan predsednik iz ljubavi došao da pogomone da ovo dovršismo", rekao je vladika.

(Agencije)

Videti još: Rojters: I Srbija među deset zemalja koje su prihvatile da se na njihovim građanima testira kineska vakcina protiv koronavirusa

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner