Хроника

Вучић у Шумарицама: Молио сам Си Ђипинга за још милион доза вакцина; Одбили смо да уђемо у трећу фазу испитивања вакцине са Kином, јер нисам хтео да кажу да смо покусни кунићи и да се иживљавамо на људима

Штампа
петак, 22. јануар 2021.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се у масовну вакцинацију није могло ући док нисмо добили веће количине вакцина, а за то се стварају услови тек сада са доласком кинеске вакцине.

Он је на новинарско питање о масовној вакцинацији напоменуо да тек сада и у Европи почиње масовна вакцинација.

"О масовној вакцинацији може се говорити када имате вакцину за пола милиона људи, и то се не може радити са 70.000 Фајзерове вакцине, тако да се чекало да добијемо већу колицину вакцина", прецизирао је Вучић.

Он је навео да је требало да стигне и 500 000 руске, али да за сада треба да стигне 200 000 плус 50 000 доза руских вакцина.

Током фебруара ће бити убрзана и набавка додатних Фајзерових вакцина, а касније и АстраЗенеке.

Он је поново захвалио Кини на вакцинама и објаснио да је у питању добра, традиционална вакцина, која је најлакша и за чување и примену, мада и најскупља.

Захвалио је кинеском председнику, посебно због тога што смо вакцину купили по значајно нижим ценама.

"Није ме било срамота да молим, понашали смо се рационално", казао је Вучић.

Вучић је најавио да преко Пољске треба да стигне 800 000 вакцина АстраЗенеке, а разговара се директно и са Џонсон и Џонсон компанијом, као и са Модерном, која би се очекивала на јесен када ће уследити други криуг вакцинације, који је веома значајан, јер ће и тада то бити спас за наставак живота.

Додао је да је молио кинеског председника и за још милион доза вакцина.

Он је рекао да се сада може ићи и на вакцинацију кроз Ковакс систем, а истакао је и да за здравствене раднике има довољно вакцине.

Вучић је напоменуо и да бисмо завршили већ сада добар део вакцинације да није било бесмислених кампања против имунизације, због чега нисмо прихватили да уђемо у трећу фазу испитивања са Кином.

"Могуће да и сам нисам имао храбрости да предузмемо тај корак и да кажу да смо покусини кунићи и да се иживљавамо на људима", напоменуо је.

"Тако да смо кинеску и руску увезли тек када су и једна и друга велика земља регистровале те вакцине и прошли све фазе", истакао је председник.

Министарка Дарија Кисић Тепавчевић је на питање д али се одустало од првобитног плана Инситтута Батут за приоритете у вакцинисању рекла да ништа није случајно и да су се приоритети утврђивали на основу планираних испорука и расположивих вакцина.

"Сада смо проширили концепт на масовну вакцинацију, јер имамо веће расположиве вакцине, па осим приоритетних група то може да учиони и општа полулација''.

Премијерка Ана Брнабић истакла је да су у свету само Израел и Уједињени арапски емирати имају масовну вакцинацију, први са Фајзеровим, други са кинеским вакцинама, а да највећи број земаља још нема ниједну вакцину.

"Поносна сам сто Србија на инцијативу Александра Вучића може да помогне и региону", додала је Брнабић.

Она је додала да се масовна вакцинација у Кини не може поредити са другима, јер је у питању огромна земља, али да је Србија разговарала са Израелом о њиховим искуствима и да ћемо покушати да реплицирамо тај систем.

Приметила је да многе земље немају ни информационе системе као ми, јер сада можемо да пратимо сваку бочицу, а и даље ћемо се трудити да будемо међу првима.

Премијерка је прецизирала и да је Србија једина у свету добила и платила кинеску синофарм вакцину.

Захвалила је Кини на одличним условима и додала да то потврђује челично пријатељство те земље.

Вучић најавио помоћ да се доврши цкрва у Шумарицама

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас током посете Цркви светих новомученика крагујевачких у Шумарицама да ће држава помоћи да се она заврши и да је држава већ започеле припреме за обележавање 80. годишњице, 21. октобра, од од стрељања више од 2.000 Крагујевчана од стране окупатора у Другом светском рату.

Вучић је истакао да Србија никада неће заборавити такве злочине и да ће се увек сећати оних који су помогли да се дође до слободе:

"Оних, који су погинули јер су били криви због тога што нису били на страни окупатора", рекао је Вучић и додао да народи који немају прошлост и не умеју да се сећају не заслужују ни будућност.

Истиче да је зато важно за наш народ да се развија култура сећања и да је веома захвалан епископу шумадијском Јовану, за чије време је подигнуто чак 85 нових цркава, од укупно 380 у Шумадији.

Вучић је додао да је веома важно да се, уз повећање плата и пензија, и других ствари у економији, развија и духовност.

"Без духовности и сједињивања националног и духовног, не можемо да постигнемо велике резултате", поручио је Вучић.

Владика Јован каже да је веома срећан што је дочекао преВучић најавио помоћ да се доврши цкрва у Шумарицама.

"Набавка вакцина постаје немогућа мисија"

Данас мо имали тежак дан, када је набавка вакцина у питању. То постаје готово немогућа мисија - рекао је председник Србије Александар Вучић, после састанка са владиком шумадијским Јованом, у цркви посвећеној Светим великомученицима крагујевачким у Шумарицама.

Вучић каже да држава ради сва што може по том питању и да су и Брнабић и он имали низ разговора са произвођачима.

- Нама ће вакцина против корона вируса бити потребна наредних неколико година, пре него што се пронађе лек. Ми морамо и инфраструктурни део да завршимо, да направимо фабрику која код нас може да је производи. Научио сам да солидарност постоји, али сви брину најпре о себи "када дотерају цара до дувара" - додао је он.

Подсетио је да "Фајзер" свима смањио испоруку на пола, па тако и Србији и додао да се у Европи прекида имунизација у неким земљама управо због тога.

Поновио је да преко Пољске треба да стигне 800. 000 вакцина АстраЗенеке, као и да разговара се директно и са Џонсон и Џонсон компанијом и са Модерном, која би се очекивала на јесен када ће уследити други криуг вакцинације, који је веома значајан, јер ће и тада то бити спас за наставак живота.

Вучић о афери „Алексић“: Ништа одвратније од таквог недела

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема право да коментарише аферу Алексић, у којој је професор глуме Мирослав Алексић осумњичен за бројна силовања, али је рекао да нема ништа одвратније од таквих недела.

“Све друго што бих рекао неко би могао да протумачи погрешно да се мешам у судски поступак”, рекао је Вучић у Крагујевцу где се срео са владиком шумадијским Јованом.

Он је рекао да је држава све учинила да заштити жртве таквих кривичних дела, “што су и оне саме истакле”.

“Не могу ништа посебно да коментаришем посебно због обавеза да поштујем претпоставку невиности. Али као отац женског детета не могу да не кажем да не постоји ништа одвратније од таквог недела”, рекао је Вучић.

Вучић о карикатури на којој је представљен како „силује Србију“: Штампа је слободна, медији могу да раде шта хоће

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише карикатуру у недељнику НИН, на којој је представљен како „силује Србију“, Вучић је одговорио да је „у Србији штампа слободна и да медији могу да раде шта хоће“.

Вучић је рекао да „нису људи глупи да не виде да ли земља иде напред или не иде“.

Споменик Стефану Немањи фантастичан, поносам сам што је храм Светог Саве де факто изграђен у моје време и што ћемо да обновимо Хиладар

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је поносан на споменик Стефану Немањи у Београду који ће изгледати „фантастично“ и да намерава да га посети можда већ сутра.

„Београд је космополитски град, али пре свега српски, и тога не треба да се стидимо, напротив! (јер треба) …да знамо одакле смо кренули, да знамо ко смо и шта смо, да чувамо себе и свој народ. Ништа више од тога, не претећи никоме“, рекао је Вучић током посете Крагујевцу.

„Поносам сам што је храм Светог Саве де факто изграђен у моје време, што ћемо да обновимо Хиладар и што ћемо ову цркву овде да помогнемо, 80 година од стрељања дјака и градјана Крагујевца“, рекао је Вучић о плану за Крагујевац.

На питање о томе што га неки пореде с личностима из историје, питао је да ли неко зна „бољи однос према српству“ и странцима од односа Милоша Обреновића.

Додајући за себе да је „мали у односу на великог Милоша“, рекао је да је Обреновић „обезбедио модерну српску државу тако што се није само тукао. Кад је осетио да може – удари, кад је видео да смо слаби онда – трчи и дочекуј босанске паше и везире, па опет сачекај годину дана, па удари“.

КРАГУЈЕВАЦ, 22. јануара (Тањуг) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас током посете Цркви светих новомученика крагујевачких у Шумарицама да ће држава помоћи да се она заврши и да је држава већ започеле припреме за обележавање 80. годишњице, 21. октобра, од од стрељања више од 2.000 Крагујевчана од стране окупатора у Другом светском рату.

Вучић је истакао да Србија никада неће заборавити такве злочине и да ће се увек сећати оних који су помогли да се дође до слободе:

"Оних, који су погинули јер су били криви због тога што нису били на страни окупатора", рекао је Вучић и додао да народи који немају прошлост и не умеју да се сећају не заслужују ни будућност.

Истиче да је зато важно за наш народ да се развија култура сећања и да је веома захвалан епископу шумадијском Јовану, за чије време је подигнуто чак 85 нових цркава, од укупно 380 у Шумадији.

Вучић је додао да је веома важно да се, уз повећање плата и пензија, и других ствари у економији, развија и духовност.

"Без духовности и сједињивања националног и духовног, не можемо да постигнемо велике резултате", поручио је Вучић.

Владика Јован каже да је веома срећан што је дочекао председника и да је његова посета велики дар и благослов.

"Најавио је да ће помоћи да се ово здање доврши", рекао је он и додао да ће се тако и сачувати од заборава страшни злочин почињен у Шумарицама.

"Народ који није свестан прошлости, није достојан ни садашњости ни будућниости. Ово је благословен дан и ући ће у историју епархије Шумадијске и Шумадије да је један председник из љубави дошао да погомоне да ово доврсисмо", рекао је владика.
дседника и да је његова посета велики дар и благослов.

"Најавио је да ће помоћи да се ово здање доврши", рекао је он и додао да ће се тако и сачувати од заборава страшни злочин почињен у Шумарицама.

"Народ који није свестан прошлости, није достојан ни садашњости ни будућниости. Ово је благословен дан и ући ће у историју епархије Шумадијске и Шумадије да је један председник из љубави дошао да погомоне да ово довршисмо", рекао је владика.

(Агенције)

Видети још: Ројтерс: И Србија међу десет земаља које су прихватиле да се на њиховим грађанима тестира кинеска вакцина против коронавируса

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]