Хроника

Вучић у Женеви: Србија жели одговор од ЕУ да ли је жели у свом чланству; Ако решимо наше проблеме са Приштином, када можемо да рачунамо на то да ћемо постати чланица Уније?

Штампа
петак, 08. новембар 2019.

Председник Александар Вучић рекао је у Женеви да Србија јесте на европском путу, али да жели јасан одговор од ЕУ – да ли је жели или не у свом чланству. Хрватски премијер Андреј Пленковић истакао је да Хрватска има намеру да помогне својим суседима. Председник и члан Управног одбора Светског економског форума Берге Бренде сматра да би регион Западног Балкана без инвестиција и економског развоја био знатно рањивији.

 

Александар Вучић је на конференцији за новинаре после скупа "Стратешки дијалог о Западном Балкану", у организацији Светског економског форума, рекао да је многе унутар ЕУ питао када можемо да рачунамо да постанемо чланица ЕУ.

"Морамо да знамо, и то је оно што питам многе унутар ЕУ. И – ако решимо наше проблеме са Приштином – када можемо да рачунамо на то постанемо чланица Уније, 2025. или неке друге године? Нисмо добили одговоре", рекао је Александар Вучић на конференцији за новинаре после скупа "Стратешки дијалог о Западном Балкану" у организацији Светског економског форума.

Вучић додаје да се нада одређеним одговорима на загребачком самиту ЕУ 2020. године и да очекује и неке политичке одлуке у ЕУ, а не само технички, бирократски приступ.

Подсетио је да су неке земље чланице ЕУ у периоду од 2005. до 2007. биле сиромашније од нас, а да чак ни данас Србија не би била најсиромашнија земља ЕУ.

"Знамо да је пред нама још посла – од владавине права, економских реформи.. Спремни смо да то урадимо. Само нам реците, нећемо бити разочарани као наши партнери, да ли нас желите или не, желимо јасну ситуацију и побринућемо се за себе, за грађане, за то смо изабрани", поручио је Вучић.

Србија није у толикој мери "еврооптимистична" као Северна Макеоднија и Албанија, јесмо на европском путу, али не молимо никог ништа само инсистирамо да "јасном путу и јасној будућности", истакао је председник.

СНС је члан ЕПП, одлучићу да ли ћу ићи у Загреб

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Женеви да ће тек да одлучи да ли ће ићи у Загреб на састанак Европске народне партије (ЕПП), а одлуку ће, каже, донети у складу са интересима Србије и странке коју води, али и билатералних односа са Хрватском.

"СНС, чији сам и даље председник, је члан ЕПП. Имамо највиши могући статус који једна странка из земље нечланице ЕУ може да има. Добио сам позив од председавајућег ЕПП и домаћина. Али, одлуку ћу донети у складу са интересима и Србије и старнке коју водим, али разуме се и билатералних односа са Хрватском“, објаснио је он на конференцији за штампу после "Стратешког дијалога Западног Балкана“ у организацији Светског економског форума.

"Желим и Приштину, и Подгорицу и Сарајево у иницијативи"

Председник је рекао да је за Србију веома важно уклањање препрека слободном протоку робе, капитала, услуга и људи у региону и да би у иницијативи за повезивање шест западнобалканских економија желео да види и Приштину и Подгорицу и Сарајево.

Вучић очекује многе препреке на путу тој иницијативи.

"Зато сам веома захвалан САД, Светском економском форуму, ЕБРД и другим институцијама, које су подржале тај пројекат веома отворено. То сам недавно рекао и Метјуу Палмеру (званичнику Стејт департмента) и задовољан сам што је он потврдио подршку том пројекту и данас", рекао је Вучић.

Скренуо је пажњу да и у ЕУ има доста људи који су противни тој идеји, јер нису "у главној улози".

Вучић је подвукао значај билатералних односа са Хрватском и изразио жаљење што сваки пут када треба да се разговара о нечему, један део хрватског друштва, али и један део из српског, увек прави велику буку и проблеме.

Учесници скупа "Стратешки дијалог о Западном Балкану"

"Српски медији су ме питали зашто у Хрватској улице називају именом човека који је тражио за трећину Срба истребљење, за другу трећину протеривање и за трећу трећину покатоличење, и зашто су подигли велики споменик терористи кога је шведска осудила, а не Србија - одговорио сам да бих да разговарам о питањима будућности и да не видим стратешке препреке за сарадњу са Хрватском и да би било добро да се бавимо више питањима будућности, а мање питањима прошлости", навео је Вучић.

Србија наставља са реформама због својих грађана и своје будућности, рекао је Вучић у изјави новинарима и истакао да од представника светских центара политичке моћи није могао да добије одговор на питање каква је будућност нашег региона.

Председник и члан Управног одбора Светског економског форума Берге Бренде рекао је да би регион Западног Балкана без инвестиција и економског развоја био знатно рањивији.

"Оно што смо данас сазнали јесте да када се ради о економском расту и инвестицијама ствари не изгледају тако лоше на Западном Балкану", рекао је Бренде и додао да лидери у региону чине одређене кораке, а све с циљем јаче интеграције у региону.

"Постоје бројне прилике, као и изазови", рекао је Бренде додајући да се на скупу разговарало и о иницијативи за успостављање унутрашњег тржишта у региону, иновацијама, повезивању и конкурентности.

Пленковић: Хрватска намерава да помогне суседима

Хрватски премијер Андреј Пленковић истакао је да "Хрватска има намеру да помогне својим суседима" и да би било "идеално постићи консензус" о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом до маја, преноси Хина.

Андреј Пленковић на скупу "Стратешки дијалог о Западном Балкану"

"Ми нисмо претерани оптимисти, а ни велики ентузијасти. Али тај процес треба да иде даље. Без те перспективе не можемо рачунати на убрзани економски развој, праве демократске вредности и сарадњу, а у скаду с тим, на даље јачање стабилности и безбедности нашег непосредног суседства", истакао је Пленковић.

Говорећи о односима са Србијом, хрватски премијер је рекао да је Вучића, као лидера СНС-а, позвао на скуп ЕПП-а у Загреб, као и све остале лидере.

"На њему је да одлучи хоће ли учествовати на скупу у Загребу", додао је Пленковић.

Пленковић је, када је реч откривању спомен-плоче генералу ЈНА Младену Братићу, рекао да је чињеница да се одаје почаст војном команданту ЈНА који је нападао Вуковар, и најавио формални протест због тога, који је убрзо и уследио.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев подсетио је да су учињене "многе промене у жељи за напредовањем и приближавању европској интеграцији".

Полаже наде у хрватско председавање Савету ЕУ, јер сматра да ће бити "више фокуса на цели регион" и истиче да ће Северна Македонија "наставити да спроводи реформе".

Албански премијер Еди Рама рекао је да се осећају као да су "остали без компаса", али је чланство у ЕУ "оно што Албанија и њени грађани желе".

Црногорски вицепремијер Зоран Пажин поручио да је у Подгорици не очекују да ЕУ "зажмири на наше слабости".

"Баш супротно, желимо да изградимо заједницу која поштује европска правила и стандарде", рекао је Пажин.

Председник босанскохерцеговачке владе у техничком мандату Денис Звиздић поновио је да "чланство у ЕУ нема алтернативе и да ЕУ треба да настави да подржава и улаже у југоисточну Европу".

Звиздић је коментарисао изјаву француског председника Емануела Макрона да је "БиХ темпирана бомба која куца тик уз Хрватску и суочава се с проблемом повратка џихадиста" и истакао да у последње три године ниједан држављанин БиХ није отишао на страно ратиште и није учествовао у терористичком чину.

"Направили смо озбиљан искорак у борби против тероризма", рекао је Звиздић и додао да је Сарајево отворено за сарадњу с Француском.

Не умеју да кажу ко ће још у ЕУ, ми настављамо реформе

Србија наставља са реформама због својих грађана и своје будућности, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у Женеви, где је учествовао на Стратешком дијалогу о Западном Балкану у организацији Светског економског форума.

Председник је истакао да од представника светских центара политичке моћи није могао да добије одговор на питање каква је будућност нашег региона.

"На питање каква је наша будућност, нису у стању да одговоре", истакао је Вучић у изјави новинарима.

"Ми ћемо да наставимо реформе због наших грађана и због наше будућности. Хоћемо да унапредимо нашу економију. Желимо да наставимо убрзани раст. Ми ћемо задржати наш раст на преко 3,6 одсто. Они су за евро зону смањили са 1,3 на 1,1 одсто", рекао је Вучић.

Председник Србије најавио је за понедељак нови сусрет са председником Француске Емануелом Макроном у Паризу, кога ће, каже, такође упитати ко може у ЕУ.

Важно је, каже, да ЕУ донесе одлуку о даљем европском путу земаља Западног Балкана.

"Било је битно што смо чули из различитих делова Европе да мора да се донесе нека одлука везано за наш регион. Веома је битно да се у понедељак или уторак сретнем са Макроном", казао је он.

Представници ЕУ, каже, нису могли да дају прецизне и јасне одговоре каква је будућност нашег региона.

"Kада причају о реформама, и питате шта ако то урадимо, не знају да одговоре. Међутим, добро је да су сви потврдили јасну и недвосмислену подршку европском путу свих наших земаља", казао је он.

Нагласио је да ће Србија наставити реформе због наших грађана и жеље да будемо чланица ЕУ.

"Нисам крио пред свима да ћемо да сарађујемо са свима, и да тако подижемо нашу економију", рекао је он и додао да је имао одличне разговоре са челником ЕБРД, и да очекује да постанемо седиште за 4. индустријску револуцију Светског економског форума.

"Мислим да ћемо имати много добрих и важних ствари да урадимо за наше грађане", објаснио је он.

Вучић је казао да мора да се донесе одлука ко може брзо у чланство ЕУ, ко не може, односно може ли се добити приступ структурним фондовима ако затворимо или отворимо поглавље, или о припадности јединственом економском тржишту.

Србија наставља са реформама због својих грађана и своје будућности, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у Женеви, где је учествовао на Стратешком дијалогу о Западном Балкану у органи...

"Постоји много идеја и одлуке морају бити донете у наредних седам месеци. До маја ћемо морати знати. За нас је изузетно добра вест сада већ извесно постављење комесара Оливера Вархељија за европског комесара за проширење", додао је он.

Пренео је да је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто и данас био апсолутно на српској страни.

"Мађарска је на нашој страни и када то није лако. Рекао је пред свима да Србија боље штити права великог броја припадника мађарске мањине, него било која земља ЕУ. Свака част на томе и хвала нашим пријатељима", рекао је Вучић.

Пред скупштином да потврдимо политику земље

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Женеви да размишља о томе да пред Народном скупштином Србије говори о свим актуелним спољнополитичким околностима и питањима, са циљем да се уоквири и потврди политика војне неутралности и европског пута Србије.

"Ја се поносим позицијом Србије, ја је не кријем, свима кажем шта мислим. Дуго смо промишљали какву политику да водимо и разговараћу са Аном Брнабић да идемо у Скупштину и да тамо разговарамо о свим спољнополитичким околностима и о војној неутралности, и да је потврдимо, и о европском путу, и да и то потврдимо", рекао је Вучић у Женеви, после скупа посвећеног Западном Балкану у организацији Светског економског форума.

Kако је рекао, тако бисмо уоквирили оно што је наша политика и да то свуда с поносом истичемо.

"Што бих се ја стидео сарадње с Kином или Русијом? Зато што неко нешто има против? Да ми држе предавања они који су били у Kини 15 пута и уложили милијарде, а ја био три пута мање и код нас уложено стотину пута мање", рекао је Вучић.

Истиче да такву политику Србија може да води.

"И најјачи смо у свом ставу и опредељењу и то ће доносити добре резултате и у будућности", закључио је Вучић.

И Западни Балкан потребан ЕУ, као и ЕУ региону

Тај који не види да је регион једнако потребан Европској унији, колико и они нама, не разуме добро будућност европске политике, поручио је данас председник Србије Александар Вучић након скупа посвећеног Западног Балкану у Женеви.

Вучић је, на питања новинара о изјави албанског премијера Едија Раме да је Западни Балкан више потребан ЕУ, него Европа Западном Балкану, рекао да је синоћ разговарао са једним европским политичарем на ту тему и да га такве приче подсећају на време некадашњег Старог Рима.

"Kада мислите да сте на врхунцу моћи, кад уживате у својим купатилима, у фонтанама, онда не примећујете колико су неки други гладни, жедни, и колико желе тај простор и све друго", рекао је Вучић.

Kаже да не разуме сасвим став ЕУ да десет земаља Еврозоне наводно издржава још 17 земаља које су данас у ЕУ, па самим тим то користе као аргумент да им није потребно још и четири, пет или шест земаља са Западног Балкана.

"Тај који не види да смо ми једнако потребни ЕУ, колико они нама, тај не разуме добро будућност европске политике", поручио је председник Србије.

На опаску новинара "да они нама држе предавања", Вучић је рекао:

"То што они нама држе предавања, може им се. Живе боље и много су напреднији од нас. Ми смо губили 30, 40 година, не знамо ни на шта смо их изгубили".

Kаже да није на нама да Европи држимо предавања и да је у питању њихова одлука а да је он спреман да дође у Скупштину Србије и говори пред посланицима о ономе шта се дешава у Европи и свету.

Вучић о изјави бивше премијерке Хрватске Јадранке Kосор да "Вучић нема шта да ради у Загребу“: Зато је и бивша

Србија ће у будућности имати боље односе са Хрватском, јер ми стратешки немамо разлога за сукобљавање, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и додао да је то што део хрватске јавности проблематизује његов могући долазак у Загреб заправо део изборне кампање.

"Kада крене изборна кампања, најлакше је да поене добијете ако кажете нешто против Вучића и Србије. Мени то не смета", рекао је Вучић у Женеви одговарајући на питање новинара да прокометарише велико интересовање регионалних медија за његов могући одлазак у Загреб, на Kонгрес Европске народне партије (EPP).

Он је поновио да до тада има "густ распоред" и да није одлучено, те прокоментарисао да ће у случају да оде медији "продати већи примерак новина и да ће бити занимљивије ако он дође тамо".

А на питање о изјави бивше премијерке Хрватске Јадранке Kосор да "Вучић нема шта да ради у Загребу", одговорио је: "Зато је бивша".

Председник се осврнуо и на питања медија о плочи која ће бити постављена команданту бригаде ЈНА Младену Братићу, који је био у Вуковару, а који, истиче, није проглашен за ратног злочинца.

"Питају стручњаци мене о некој плочи, за коју ја нисам знао, а онда ми је Андреј Пленковић рекао да се поставља нашем команданту бригаде плоча унутар касарне. Они су од тога направили као да је избио трећи светски рат и да су само они жртве. Па они имају по целој Хрватској улице Миле Будака и споменик Миру Барешићу", казао је Вучић.

Подсетио је да је Будак тражио да се трећина Срба поубија, трећина протера, а трећина буде пребачена у католичанство, док је Барешић судски доказан терориста и то не по српским, већ по шведским судовима.

До 1. децембра бесплатна вожња источним краком

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће до 1. децембра вожња ауто-путем источног крака Kоридора 10 бити бесплатна.

"Разговарао сам са Зораном Михајловић и Зораном Дробњаком да до 1. децембра вожња ауто-путем буде бесплатна. Не може дуже, морају неке паре и у државну касу, тако да позивам грађане да искористе ту прилику и виде како то изгледа", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара после скупа посвећеног Западном Балкану у организацији Светског економског форума.

Вучић је казао да ће сутрашње отварање деонице источног крака Kоридора 10 за њега бити најлепши дан и додао да је поносан на нових 86,9 километара ауто-пута који ће повезати Ниш, Белу Паланку, Пирот, Димитровград и Градину.

"Честитам и грађанима на нових скоро 87 километара. Долази и наш бугарски брат Бојков Борисов, а ја ћу пробати и на бугарском да му се обратим", казао је Вучић.

Сутрашњим пуштањем источног крака, Србија је завршила изградњу Kоридора 10.

(Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]