Početna strana > Hronika > Vuk Jeremić: Evropa ne ceni dovoljno pozitivne poteze Srbije
Hronika

Vuk Jeremić: Evropa ne ceni dovoljno pozitivne poteze Srbije

PDF Štampa El. pošta
petak, 05. decembar 2008.

Berlin – Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je jučerašnjem onlajn izdanju nemačkog nedeljnika „Štern” da ga brine nedostatak pozitivnih signala iz Brisela kad je reč o izgledima Srbije da postane članica Evropske unije.

„Srbija dobro sarađuje s tribunalom u Hagu. Do sada smo izručili 44 od ukupno 46 optuženika srpske nacionalnosti, a izručićemo i preostala dva. Iz Brisela, međutim, nema apsolutno nikakvih pozitivnih signala, i to me brine”, izjavio je Jeremić.

Prijem Srbije u EU je „stavljen na led”, navodi „Štern” utisak šefa srpske diplomatije, koji dodaje: „Ako se tu nešto brzo ne promeni, narod u Srbiji će postati uznemiren”.

„Narod nas je izabrao zato što smo ljudima stavili u izgled evropsku perspektivu. No, kako sada stvari stoje, ako hoće da putuju u Berlin ili Barselonu, moraće dugo da čekaju u redovima ne bi li dobili vizu”, izjavio je Jeremić.

Srpski ministar, koji je „Šternu” dao intervju krajem prošle nedelje, kada je gostovao na Univerzitetu Humbolt u Berlinu, nije zadovoljan odjekom koji u Evropi imaju i drugi pozitivni potezi Srbije.

„Predsednik Boris Tadić se, slično Viliju Brantu u Varšavi, poklonio u Srebrenici i zatražio oproštaj za ratne zločine, ali to jedva da je iko van Srbije zapazio”, rekao je Jeremić nemačkom nedeljniku.

Isto važi, dodao je, i za hapšenje Radovana Karadžića, rekao je primetivši da nam „iz Brisela nije stigao nijedan pozitivan signal”.

Što se Kosova tiče, tu je stvar sasvim jasna – jednostrano proglašenje nezavisnosti nije u skladu s međunarodnim pravom, kazao je šef srpske diplomatije. „Mi ćemo se tome”, dodao je, „suprotstavljati čisto diplomatskim sredstvima, ali bez ikakve konfrontacije”.

(Tanjug)