Početna strana > Hronika > Vuk Jeremić: Prilika za strateški kompromis Srba i Albanaca
Hronika

Vuk Jeremić: Prilika za strateški kompromis Srba i Albanaca

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 17. maj 2010.

Njujork – Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je sinoć u Njujorku da, uprkos negativnim događajima na Kosovu, dolazi „vreme koje više obećava” i izrazio uverenje da će mišljenje Međunarodnog suda pravde stvoriti priliku bez presedana za postizanje strateškog kompromisa između Srba i Albanaca. „Ova godina može biti godina zajedničkog uspeha. Želeo bih da uverim Savet bezbednosti da je Srbija spremna da se fleksibilno i iskreno angažuje i da naša namera nije da zamrznemo konflikt, da trijumfujemo, niti da nekog potčinimo”, rekao je ministar.

Jeremić učestvuje na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu, koja bi, kako je ranije rekao, mogla da bude poslednja pred iznošenje mišljenja MSP.

On je podsetio da će sud uskoro doneti svoju odluku o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova. „To je činjenica koju smo svi obavezni da shvatimo veoma ozbiljno. Sudijama bi trebalo dozvoliti da urade svoj posao bez političkih pritisaka, kao što su nova priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti”, istakao je srpski ministar.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je, bez obzira na različita gledišta, više od dve godine posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova status srpske pokrajine očigledno i dalje veoma sporan. „Jednostrano proglašenje nezavisnosti je podelilo svet i dovelo u pitanje osnovne principe savremenog međunarodnog sistema. Ono nije doprinelo stabilnosti Balkana niti je ojačalo saradnju u regionu”, ukazao je on.

Zbog toga je, kako je ocenio, jedini put napred postizanje pravednog kompromisa koji će usaglasiti želje i interese dva naroda. „To je cilj Srbije, i mi ćemo taj cilj nastaviti da sledimo dok ne bude postignut”, naglasio je Jeremić.

S druge strane, čekanje u nejasnoj nadi da će jedna strana na kraju popustiti jeste recept za zamrzavanje statusa Kosova u neodređenom statusu, upozorio je ministar, dodavši da to sigurno nije ono što bilo ko od odgovornih aktera želi.

Jeremić je podsetio da se većina članica UN i članica SB čvrsto protivi naporima da se nametne nasilna podela Srbije i ponovio stav Beograda da nikada neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. „Principijelni stav Srbije je čvrst kao kamen, mi nikada nećemo priznati jednostrano proglašenje nezavisnost Kosova. Mi ćemo nastaviti da energično branimo našu poziciju bez konfrontiranja, diplomatskim sredstvima”, poručio je Jeremić.

Kada je reč o situaciji na terenu, Jeremić je ukazao da je od ključnog značaja da SB nastavi da podržava Unmik kao „glavni stub mira i stabilnosti” u pokrajini. „Mi veoma cenimo konstruktivni pristup Unmika i organizacija koje deluju pod njegovim autoritetom poput Euleksa”, rekao je ministar.

Istakavši da neslaganja o statusu ne smeju da sprečavaju rešavanje praktičnih pitanja, Jeremić je podsetio da su albanske vlasti na Kosovu više puta odbile da zauzmu pragmatičan, statusno neutralan pristup praktičnim problemima posebno u domenu vladavine zakona.

Priština je odbacila sporazum o napretku u domenu pravosuđa, posebno u pogledu suda u Kosovskoj Mitrovici, postignut tokom posete šefa Euleksa Iva de Kermabona Beogradu 2. marta, naveo je on, upozorivši da izveštaj generalnog sekretara UN, nažalost, umanjuje ozbiljnost rastućih izazova na Kosovu.

On je ukazao i na slučaj kosovskog ministra za transport Fatmira Limaja, koji je pod istragom za „pranje novca, organizovani kriminal, zloupotrebu službene dužnosti i proneveru”, kao i na činjenicu da je glavni tužilac Euleksa nagovestio da ga je premijer Kosova Hašim Tači odvraćao od ovog slučaja.

Šef diplomatije je podsetio i da je udruženje veterana OVK pretilo Euleksu posle hapšenja njihovog komandanta Sabita Gecija optuženog za ratne zločine, a u vezi sa trgovinom organima srpskih civila u takozvanoj žutoj kući.

Jeremić je podsetio i da su u proteklom periodu vlasti u Prištini nelegalno proterale sa Kosova uz oružanu pratnju nekolicinu srpskih funkcionera, a da je otprilike u to vreme kosovska specijalna policija jednostrano primenila silu protiv srpskih operatera mobilne i fiksne telefonije onemogućivši kosovskim Srbima da komuniciraju sa svetom izvan enklava.

To je ozbiljno kršenje savremenih normi humanosti, ukazao je Jeremić, upozorivši da se takvi unilateralni postupci ne smeju ponoviti.

Stanje srpskog kulturnog i verskog nasleđa je, takođe, duboko uznemirujući deo realnosti na terenu, a u izveštaju generalnog sekretara se navodi niz uznemirujućih incidenata, uključujući vandalske napada na crkve, skrnavljenje grobalja i pljačku ikona.

Jeremić je, međutim, naveo da se ne pominje nedostatak napretka u poništavanju odluke da se betonom prekriju ostaci dvaput uništavane srpske crvke u Đakovici. „Ovi primeri nisu izolovani incidenti, oni su deo realnosti posle jednostranog proglašenje nezavisnosti koji direktno utiče na povratak 205.835 proteranih kosovskih Srba koliko ih je registrovao UNHCR”, istakao je Jeremić, ukazavši da se tokom protekle godine samo nekoliko stotina kosovskih Srba vratilo kućama. „To je manje od pola procenta, što je zastrašujući podatak. To je neuspeh monumentalnih razmera”, zaključio je ministar.

(Tanjug)