Početna strana > Hronika > Vuk Jeremić: Prvo Kosovo pa evropske integracije
Hronika

Vuk Jeremić: Prvo Kosovo pa evropske integracije

PDF Štampa El. pošta
petak, 12. decembar 2008.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je danas da bi Srbija prekinula dalje evropske integracije ako bi pred nju bio postavljen uslov da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, ali i istakao da ne veruje da će Evropska unija postaviti takav uslov.

 U obraćanju članovima Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije, Jeremić je istakao da ne veruje da će EU uslovljavati Srbiju jer pet država članica Unije neće promeniti odluku kojom ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, a samo konsenzusom može da se dođe do novih uslova. Ako dođe do uslovljavanja, Srbija neće imati drugu mogućnosti sem da kaže „ne“ daljim evropskim integracijama, rekao je Jeremić. Šef srpske diplomatije je rekao da je zadatak države da štiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

Ministar spoljnih poslova Srbije je na sednici Odbora Skupštine Srbije za inostrane poslove objasnio da su evropske integracije i borba za očuvanje teritorijalnog integriteta, odnosno Kosova odvojeni procesi, ali da Srbija neće imati izbora ako dođe do njihovog preklapanja.

 „Onog dana, ako dođe do preklapanja ova dva procesa, iako je naš diplomatski zadatak da do toga ne dođe, Srbija neće imati izbora nego da kaže ‘ne’ evropskim integracijama“, ponovio je Jeremić. On je objasnio da niko ne može da tvrdi da će zauvek važiti aktuelna pozicija Unije o odvojenosti ovih dvaju procesa, ali je diplomatski zadatak Srbije, Vlade, Skupštine da obezbedi da to tako i ostane. Predstavljajući prioritete spoljne politike Srbije članovima Odbora za inostrane poslove, Jeremić je rekao da su to očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, punopravno članstvo u EU, dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja.

On je podsetio da se Vlada Srbije odlučila da traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da je za to dobijena podrška u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. „Procenili smo da bi put tužbi protiv država koje su priznale nezavisnost Kosova ugrozio naš prioritet kada je reč o evropskim integracijama“, rekao je Jeremić i objasnio da bi se onda, pored uslovljavanja saradnjom sa Haškim tribunalom, od Srbije tražilo i povlačenje tužbi. To bi, kazao je on, predstavljalo odustajanje od teritorijalnog integriteta.

(Beta)