Хроника

Вук Јеремић: Прво Косово па европске интеграције

Штампа
петак, 12. децембар 2008.

Министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је данас да би Србија прекинула даље европске интеграције ако би пред њу био постављен услов да призна независност Косова и Метохије, али и истакао да не верује да ће Европска унија поставити такав услов.

 У обраћању члановима Одбора за иностране послове Скупштине Србије, Јеремић је истакао да не верује да ће ЕУ условљавати Србију јер пет држава чланица Уније неће променити одлуку којом не признају једнострано проглашену независност Косова и Метохије, а само консензусом може да се дође до нових услова. Ако дође до условљавања, Србија неће имати другу могућности сем да каже „не“ даљим европским интеграцијама, рекао је Јеремић. Шеф српске дипломатије је рекао да је задатак државе да штити свој територијални интегритет и суверенитет.

Министар спољних послова Србије је на седници Одбора Скупштине Србије за иностране послове објаснио да су европске интеграције и борба за очување територијалног интегритета, односно Косова одвојени процеси, али да Србија неће имати избора ако дође до њиховог преклапања.

 „Оног дана, ако дође до преклапања ова два процеса, иако је наш дипломатски задатак да до тога не дође, Србија неће имати избора него да каже ‘не’ европским интеграцијама“, поновио је Јеремић. Он је објаснио да нико не може да тврди да ће заувек важити актуелна позиција Уније о одвојености ових двају процеса, али је дипломатски задатак Србије, Владе, Скупштине да обезбеди да то тако и остане. Представљајући приоритете спољне политике Србије члановима Одбора за иностране послове, Јеремић је рекао да су то очување територијалног интегритета и суверенитета државе, пуноправно чланство у ЕУ, добросуседски односи и регионална сарадња.

Он је подсетио да се Влада Србије одлучила да тражи саветодавно мишљење Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова и да је за то добијена подршка у Генералној скупштини Уједињених нација. „Проценили смо да би пут тужби против држава које су признале независност Косова угрозио наш приоритет када је реч о европским интеграцијама“, рекао је Јеремић и објаснио да би се онда, поред условљавања сарадњом са Хашким трибуналом, од Србије тражило и повлачење тужби. То би, казао је он, представљало одустајање од територијалног интегритета.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]