Početna strana > Hronika > Vuk Jeremić: Turska investira u izgradnju autoputa kroz Sandžak
Hronika

Vuk Jeremić: Turska investira u izgradnju autoputa kroz Sandžak

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. jul 2009.

NOVI PAZAR - Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas u Novom Pazaru, nakon jednočasovnih razgovora sa svojim turskim kolegom Ahmetom Davutogluom, da je postignuto jedinstveno gledanje na probleme koji postoje u Sandžaku i da su se dogovorili da Turska investira u izgradnju autoputa kroz Sandžak.

"Govorili smo o viziji Sandžaka, kao i o viziji Zapadnog Balkana. Razgovarali smo o ekonomskim, infrastrukturnim i strateškim projektima u Sandžaku. Uradićemo zajedno autoput koji prolazi kroz Sandžak, a u tome nam je potrebno jedinstvo među ljudima, političkim partijama, jedinstvo među državama", rekao je Jeremić.

Ministar Jeremić je naglasio da je ovo značajan dan pošto su se ministri dve zemlje prvi put sastali u Sandžaku, i ukazao da je Sandžak prioritet i za Srbiju i za Tursku.

Lideri dveju najvećih bošnjačkih političkih partija - Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić i koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak Sulejman Ugljanin, koji su i ministri u Vladi Srbije - rekli su da je sastanak sa dvojicom šefova diplomatija bio "politički dogovor sa ekonomskim razlozima".

Dvojica ministara su se na ovom dogovoru obavezali da će, kao lideri dve najuticajnije bošnjačke političke opcije, obezbediti stabilnu političku klimu za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata od interesa za Sandžak, Srbiju i region.

Taj politički dogovor je simbolično potvrđen tako što su se dvojica ministara i lidera dveju do danas žestoko suprotstavljenih političkih opcija, rukovala što je izazvalo buran aplauz prisutnih.

Turski šef diplomatije i trojica srpskih ministara razgovarali su u hotelu "Tadž", a sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek.

Kako je najavljeno, ministri Jeremić i Davutoglu u Novom Pazaru obići će Gradsku tvrđavu i Hamam i posetiti manastir Sopoćani.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner