Хроника

Заједничке руско-кинеске војне вежбе на истоку Русије

Штампа
среда, 22. јул 2009.

ХАБАРОВСК – У хабаровском крају, на истоку Русије почеле су заједничке руско-кинеске антитерористичке војне вежбе „Мирна мисија-2009”.

Вежбама ће командовати начелник Генералштаба Николај Макаров и његов кинески колега Чен Бинде. Они ће најпре одржати војно-политичке консултације, које ће и представљати почетак вежби.

После консултација, Макаров ће одлетети из Хабаровска у Кину, где ће у четвртак посматрати практичне акције војски, рекли су Итар-Тасу извори у руском Министарству одбране.

Макаров ће се 24. јула, после вежби, срести са највишим кинеским војним руководством, када ће, како је планирано, бити размотрена питања даљег јачања практичне војне сарадње између Русије и Кине, „што је важан елемент стратешког партнерства и сарадње две земље”, рекао је тај извор.

У другим по реду руско-кинеским заједничким вежбама, које ће трајати до 27 јула, учествоваће око 3.000 војника, више од 300 јединица бојеве технике, више од 40 авиона и хеликоптера.

Прве заједничке вежбе одржане су 2005. године.

Макаров је на данашњој конференцији за новинаре у Хабаровску казао да Русија и Кина могу ближе да сарађују у војној сфери.

Он је казао да заоштравање ситуације, повезано са нуклераним пробама Северне Кореје, стимулише Русију и Кину на тешњу сарадњу у области безбедности у Азијско-пацифичком региону.

Поред тога, казао је он, ситуација је сложена и у Авганистану и Пакистану и Централно-азијском региону.

„Мислим да постоји широки круг питања за чије смо решење расположени да тешње сарађујемо, како на нивоу политичког, тако и на нивоу војног руководства”, казао је Макаров.

Говорећи о садашњем нивоу односа Русије и Кине, он је казао да у последње време „постоје веома добри, топли односи у сарадњи са војним снагама Кине”.

Московски дневник Комерсант пише данас да је циљ руско-кинеских вежби одрађивање заједничких дејстава две армије у случају масовних протеста које би испровоцирале спољашње снаге.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]