Хроника

Жан Ив ле Дријан: Под садашњим околности искључујемо свако продужење датума за Брегзит

Штампа
недеља, 08. септембар 2019.

 Париз -- Шеф француске дипломатије Жан-Ив Ле Дриан искључио је данас свако продужење датума Брегзита под садашњим околностима.

"Нећемо пролазити кроз ово свака три месеца", рекао је Ле Дриан за француски радио.

Он је рекао да Британци кажу да желе да предложе друга решења, алтернативне аранжмане да осигурају излазак али да ЕУ није видела те аранжмане и да је према томе под таквим околностима одговор за продужење "Не".

Британски парламент је ове недеље усвојио предлог закона којим се обавезује премијер Борис Џонсон да за три месеца одложи датум изласка Британије из Уније, предвиђен 31. октобра, ако не постигне споразум о разлазу са ЕУ до 19. октобра, односно непосредно после наредног састанка Европског савета.

"Нека Британци почну да владају својом ситуацијом... треба да нам кажу шта желе. Нек нам они покажу пут", рекао је француски министар спољних послова.

Он је рекао да постоји својеврстан легитиман сукоб између народа који је преко референдума рекао да жели да изађе из ЕУ и парламента, који је такође произашао из народа, који не зна како да изађе.

"За сада не знамо шта они хоће да ураде зато што нема већине за било коју од опција. Данас постоји ћорсокак који такође носи ризике за Велику Британију зато што Шкотска помиње могућност независности", рекао је он.

(Бета-АФП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]