Хроника

Жарко Јокановић: Прислушкивани прислушкивачу, ти си и изнад патријаршије и изнад државе

Штампа
недеља, 24. јануар 2021.

 Као што си предухитрио Патријаршију да саопшти да је Патријарх умро, тако си предухитрио и државне органе да саопште да си прислушкиван. У оба случаја ти си изнад. И изнад Патријаршије и изнад државе. Јер, не само да си саопштио да те прислушкују, него си се и похвалио да имаш снимљене разговоре, које ћеш држати код себе, мада закон обичне грађане обавезује да надлежним органима предају доказа извршеног кривичног дела. Што тебе не обавезује - јер ти си необични неграђанин. Ти си изнад тог башибозлука на који се односе закони ове земље. Јер ти си - закон лично. И безлично. А доказе не даш, како рече, да би заштитио државу, мада је јасно да пошто се понашаш као да си ти држава лично - заправо штитиш себе.

Наравно, твоји кевтави таблоиди су одмах обавестили безмождано пучанство ко те је прислушкивао. И док су сви очекивали да за то непочинство, преко својих добошара, оптужиш Ђиласа, Шолака и остали башибозлук из опозиције - као првооптужена у таблоидној верзији истине испливала је твоја дојучерашња узданица, која је у твоје име и за твој рачун ведрила и облачила српском полицијом. И док је исту ту особу, која је мистериозно поднела оставку и нестала - опозиција оптуживала као сарадника мафије, ти и твоја машинерија сте је бранили.

Такорећи, била је слика на личној карти ваше странкомафије. Сада испада да ти је прислушкивањем радила о глави. Што је јако интересантно - јер то значи да су пацови у странкомафијашким редовима почели да се глођу међу собом - па поштеном свету не остаје ништа друго него да купи кокице, пусти телевизор и чекајући крај филма. У којем једни напредни нападају друге напредне, док народ све више схвата да су их и једни и други напредни – уназадили.

За то време ти обилазиш црквене епархије и додвораваш се владикама гласачима, који ће ускоро бирати Патријарха. Само се то додворавање у јавности зове – улагање у верске објекте. У последњем таквом игроказу у срцу Шумадије, обзнанио си грађанима ове слуђене недржаве да је набавка вакцина немогућа мисија, иако си у неколико претходних обраћања, кад се све сабере - обавестио да је искључиво твојом заслугом набављено неколико милиона истих. Такође, безочно си, у свом маниру, не трепнувши - слагао: "Ја сам поносан на чињеницу да у моје време није завршен, већ де фацто изграђен и урађен Храм Светог Саве". Иако је изградња Храма довршена 2004. године. Дакле осам година пре твог доласка на власт. У време оне омражене власти којом и данас плашиш грађане.

Е, управо због оваквих изјава - прислушкивање би требало да буде кључна реч у твом деловању. Али тако да почнеш да прислушкујеш сам себе. Како би ти преслушавањем прислушкиваног материјала можда до мозга допрле твоје сопствене речи. То је можда једини начин да чујеш сопствене лажи. Којима безочно и беспризорно засипаш јавни простор. И кад прислушкивањем самог себе, освестиш оно што си изговорио – па ти ћеш сам себи постати опозиција. И у истом трену напашћеш и Ђиласа и све друге из опозиције – да су те мало нападали. У односу на оно колико заслужујеш. Значи - прислушкивање самог себе је једина твоја шанса да демократизујеш Србију, коју си већ прислушкивањем у потпуности обрадио. И одрадио.

За то време, док не поставиш прислушкиваче самом себи, Србија ће бити бомбардована твојим свакодневним успесима у борби против мафије, тако што ће на дневном нивоу слушати и гледати извештаје о неколико убистава, мафијашких обрачуна, експлозија, подметнутих бомби... И свега онога што је производ твог успеха у тој непостојећој борби. У држави, која је твојом вољом и пристанком оних који су навикли да ћуте и трпе - постала твоја приватна глумачка школа. Са свакодневним скарадним представама за јавност.

Зато те поздрављам твојим традиционалним поздравом:

Себе самог слушај – па грађане кушај!

Заувек ваш послушни грађанин, Срба

П. С. Ако, којим случајем, док прислушкујеш самог себе наиђеш на један дан без твоје лажи - слободно га у име свих нас прогласи историјским.

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]