Početna strana > Hronika > Zaštitnik građana Zoran Pašalić o Konovoj izjavi: Ako bude utvrđeno da postoji osnov za pokretanje postupka, krenućemo u kontrolu institucija
Hronika

Zaštitnik građana Zoran Pašalić o Konovoj izjavi: Ako bude utvrđeno da postoji osnov za pokretanje postupka, krenućemo u kontrolu institucija

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 01. oktobar 2020.

Epidemiolog Predrag Kon juče je rekao da je broj umrlih od koronavirusa u Beogradu do 1. juna bio tri puta veći od onog koji je zvanično registrovan i saopšten. Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže za Nova.rs da je upoznat sa slučajem i da radi na prikupljanju činjenica, nakon čega će znati da li postoji osnov za pokretanje kontrole.

Na pitanje šta će institucija na čijem je čelu uraditi nakon izjave dr Kona, Zaštitnik građana Zoran Pašalić je odgovorio da trenutno utvrđuje da li postoji osnov za pokretanje kontrole.

"U skladu sa činjenicama koje budem imao pred sobom, ako za to postoji osnov, krenuću u kontrolu određenih institucija", rekao je kratko Pašalić za Nova.rs.

"Ja sam obradio podatke do juna meseca – tri puta je bilo više smrtnih slučajeva, ne samo što je zvanično prijavljeno, nego što je bilo pismeno prijavljeno", izjavio je juče Predrag Kon u "Pregledu dana" Njuzmaks Adrija i objasnio da se to dogodilo jer "informatički sistem nije bio dovoljno precizan".

BIRN je još krajem juna, na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Kovid 19, otkrio da su od 19. marta do 1. juna 2020. od koronavirusa umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

(Nova.rs) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner