Хроника

Заштитник грађана Зоран Пашалић о Коновој изјави: Ако буде утврђено да постоји основ за покретање поступка, кренућемо у контролу институција

Штампа
четвртак, 01. октобар 2020.

Епидемиолог Предраг Кон јуче је рекао да је број умрлих од коронавируса у Београду до 1. јуна био три пута већи од оног који је званично регистрован и саопштен. Заштитник грађана Зоран Пашалић каже за Нова.рс да је упознат са случајем и да ради на прикупљању чињеница, након чега ће знати да ли постоји основ за покретање контроле.

На питање шта ће институција на чијем је челу урадити након изјаве др Кона, Заштитник грађана Зоран Пашалић је одговорио да тренутно утврђује да ли постоји основ за покретање контроле.

"У складу са чињеницама које будем имао пред собом, ако за то постоји основ, кренућу у контролу одређених институција", рекао је кратко Пашалић за Нова.рс.

"Ја сам обрадио податке до јуна месеца – три пута је било више смртних случајева, не само што је званично пријављено, него што је било писмено пријављено", изјавио је јуче Предраг Кон у "Прегледу дана" Њузмакс Адрија и објаснио да се то догодило јер "информатички систем није био довољно прецизан".

БИРН је још крајем јуна, на основу увида у податке који су део званичног државног информационог система Ковид 19, открио да су од 19. марта до 1. јуна 2020. од коронавируса умрла 632 пацијената, што је за 388 више од званично саопштеног броја за тај период, који износи 244.

(Нова.рс) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]