Хроника

Због злоупотребе положаја, Виши суд у Београду првостепено осудио Ненада Огњеновића, бившег генералног директора компаније "Галеника", на шест година затвора

Штампа
петак, 22. јануар 2021.

 Виши суд у Београду је данас на шест година затвора првостепено осудио некадашњег генералног директора компаније Галеника ад, Ненада Огњеновића, због злоупотребе положаја.

Због истог кривичног дела Виши суд је с три године затвора казнио бившег генералног директора компаније Велефарм ад холдинг, Драгољуба Вучићевића.

У процесу "Галеника 1", суд је Огњеновићу изрекао и меру забране од пет година обављања позива, делатности и свих дужности везаних за располагање, коришћење, управљање, руковођење и чување јавне својине у државним органима, републичким установама, јавним предузећима и привредним друштвима у власништву државе.

Како је саопштено, осуђенима је у казну урачунато по око годину дана колико су у притвору Огњеновић и Вучићевић.

Уз то, они ће морати да у року од шест месеци од дана правоснажности пресуде, на име накнаде штете солидарно плате Републици Србији 539 милиона динара с тим што се износ солидарне обавезе Вучићевића ограничава на 434 милиона.

Суд је том одлуком одбацио оптужбу против Драгана Павловића за прање новца. 

На захтев заменика тужиоца за организовани криминал и бранилаца оптужених, суд је рок за изјављивање жалбе на пресуду продужио за 15 дана, на укупно 30, од пријема писменог отправка пресуде.

Огњеновић и Вучићевић су осуђени јер су од 2008. до 31. децембра 2009. године "искоришћавањем својих овлашћења" оштетили Галенику за око 5,2 милиона евра, а фирми "Pharmatrade" са Маршалских острва прибавили против правно имовинску корист од око 4,9 милиона евра.

Огњеновић је био оптужен и за вишемилионске злоупотребе приликом набавке уметничких дела од радње "Павловић" у власништву Драгана Павловића и привредног друштва "Ливница Јеремић", чији је власник био Миодраг Јеремић који је умро током поступка.

По тој тачки оптужнице, Огњеновић је куповао скулптуре и плоче за споменике по вишим ценама од тржишних, чиме је оштетио Галенику за више од 140 милиона динара.

(Бета)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]