Početna strana > Hronika > Zdravko Krivokapić: Insistiraćemo da se rasvetle svi slučajevi napada na novinare, ubistvo Duška Jovanovića velika mrlja za Crnu Goru
Hronika

Zdravko Krivokapić: Insistiraćemo da se rasvetle svi slučajevi napada na novinare, ubistvo Duška Jovanovića velika mrlja za Crnu Goru

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. januar 2021.

 ODGORICA - Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da će njegova vlada insistirati da se rasvetle svi slučajevi napada na novinare i dodao da svojevremeno ubistvo urednika podgoričkog Dana predstavlja "veliku mrlju" za celo društvo.

Krivokapić je za podgorički Dan rekao da se do sada nije moglo govoriti o slobodi medija u Crnoj Gori zbog svih napada na novinare, koji su profesionalno obavljali svoj posao.

"Insistiraćemo da se rasvetle svi slučajevi napada na novinare. Sloboda medija jedan je od prioriteta ove vlade, koja će raditi na poboljšanju ambijenta u kom mediji u Crnoj Gori deluju. Zato je ovaj datum važan da se podsetimo koliko su slobodni mediji važni za nas kao građane ove države", kazao je Krivokapić povodom Dana novinara, koji se u Crnoj Gori obeležava 23. januara.

Premijer je naveo da se ne mogu zaboraviti ni druga nedela protiv novinara, među kojima je i napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić.

Duško Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine kada je na njega ispred redakcije Dana iz mraka ispaljen rafal.

Nalogodavci i izvršioci ubistva još su van domašaja pravde i nisu procesuirani, najviše zahvaljujući propustima u istrazi.

Osuđen je samo Podgoričanin Damir Mandić, i to za krivično delo saizvršilaštvo u ubistvu Jovanovića.

On se tokom postupka branio ćutanjem, a osuđen je na 19 godina zatvora.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je povodom Dana novinara ocenio da postoji utemeljena zabrinutost u pogledu slobode izražavanja i medijskog ambijenta, u kojem su zabeleženi određeni pomaci u istragama slučajeva napada na imovinu medija, dok ostaju nerasvetljeni najteži napadi na novinare, pre svega ubistvo glavnog i odgovornog urednika Duška Jovanovića.

Sekulović je kazao da ovako zapažanje za crnogorske institucije ne može i ne sme biti predmet pregovaranja, jer sloboda govora i nezavisnost medija su jedan od glavnih pokazatelja demokratskog društva i države koja počiva na vladavini prava.

"Sistem mora u potpunosti zaštititi bezbednost novinara i efikasno reagovati na napade na njihov telesni i profesionalni integritet", rekao je Sekulović.

On je dodao da se i ove godine Dan medija dočekuje bez odgovora na pitanje ko su svi učesnici izvršenja ubistva Duška Jovanovića, ko je naručilac, koji je motiv, ali i ko je odgovoran jer istraga nije dovela do rasvetljavanja.

"Kredibilitet crnogorskih institucija zavisi od rasvetljavanja ovog monstruoznog čina", istakao je još Sekulović.

(Tanjug)