Početna strana > Hronika > Željko Komšić: Ulazak u NATO i EU glavni ciljevi BiH
Hronika

Željko Komšić: Ulazak u NATO i EU glavni ciljevi BiH

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 13. jul 2009.

Dva ključna cilja ulazaku u NATO i EU, ocenili predsedavajući i članovi Predsedništva BiH, Željko Komšić, Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović u razgovoru s američkim kongresmenima u Sarajevu. Krajnje vreme da počne ustavna reforma u BiH, rekao Valentin Incko.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i članovi Presedništva Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović, primili su u Sarajevu delegaciju američkog Kongresa, saopšteno je iz Predsedništva.

Komšić je tom prilikom izjavio da BiH ima dva ključna cilja - ulazak u NATO i EU.

Prema Komšićevim rečima, na tom putu ima problema ali ciljevi nikad nisu dovedeni u pitanje.

Komšić je rekao da je ulazak u NATO za BiH "sigurnosna činjenica", ali i "politički momenat" koji može veoma doprineti "našem članstvu u EU".

Željko Komšić je rekao da u BiH vlada paradoks kada je u pitanju odnos međunarodne zajednice jer teret rešavanja problema i reformi je na BiH, uprkos činjenici da je BiH najviše napredovala kada su EU i SAD imale jedinstvenu politiku, ne samo prema BiH nego i prema čitavom Balkanu.

Komšić je izrazio nadu da će SAD ostati u BiH bez obzira na budućnost Kancelarije visokog predstavnika jer, kako je rekao, BiH SAD doživljavaju kao prijatelja i želi da tako bude i ubuduće.

Predsedavajući Predsedništva BiH je naglasio da građani BiH žele stabilnost, da žive zajedno i da rade, kao i da je liberalizacija viznog režima psihološki momenat za njih jer će na taj način znati da su deo Evrope.

Silajdžić je rekao da je za BiH ulazak u NATO i EU od izuzetne važnosti, kao i da je to pitanje prosperiteta i stabilnosti ocenivši da BiH može biti integrisano društvo ali da trenutno gubi model jednog pluralnog društva, izrazivši nadu da će se nešto od vrednosti američkog društva, a to su spajanje a ne razdvajanje, preneti i u BiH.

Kao posebno važno Silajdžić je istakao da se puno može učiniti i u izbornom sistemu, gde, kako je rekao, ima više etnokratije nego demokratije.

Nebojša Radmanović se nada da su američki kongresmeni tokom boravka u BiH uvideli napredak koji je evidentan istakavši da građani BiH žele da žive u boljem svetu, da je sada vreme kada se može napraviti odlučan korak, ali da je BiH potreban moćan prijatelj poput SAD.

Prema Radmanovićevim rečima, ključno za BiH je usvajanje evroatlantskih vrednosti naglasivši da lično ne oseća podršku međunarodne zajednice na tom putu, posebno u operacionalizaciji na putu BiH ka EU.

Radmanović je istakao i da se u poslednje vreme od pojedinih zemalja članica EU dobija poruka da BiH neće dobiti bezvizni režim, što bi, ocenio je, bilo veoma loše jer bi posledice osećali građani.

Nebojša Radmanović je istakao važnost reformi i puta BiH ka EU i NATO-u, ali i važnost ulaganja u BiH, kako evropskih zemalja tako i SAD.

(RTS)