Хроника

Златибор Лончар: Београдска „Штарк арена“ постаје привремена ковид болница од понедељка

Штампа
субота, 04. јул 2020.

Београдска дворана "Штарк арена" од понедељка ће бити претворена у привремену ковид болницу која ће имати 500 болничких кревета и све услове за пријем оболелих од коронавируса, а од уторка Ортопедска клиника на Бањици биће враћена у ковид систем и биће поново ковид болница, најавио је министар здравља Златибор Лончар, а преноси Радио-телевизија Србије.

Златибор Лончар је новинарима после састанка са директорима ковид болница у Србији рекао да су имали анализу и да је током ноћи више од 130 пацијента задржано на болничком лечењу.

"То значи да се ради о озбиљној клиничкој слици и да су морали да остану на болничком лечењу. Сваког дана више од 100 пацијената примимо на болничко лечење и треба обезбедити капацитете за то", рекао је Лончар.

Током викенда, до понедељка, највећи терет што се пријема тиче поднеће Земунска болница и њој ће пацијенти моћи да се јављају данас од 14 сати. Како је рекао Лончар, та болница имаће ковид пријемни тријажни центар.

Министар је додао и да ће следећа болница која ће прећи у ковид систем бити болница у Пожаревцу.

Лончар је рекао да треба направити нову реорганизацију и прерасподелити људе да би систем функционисао.

Апеловао је на грађане да се придржавају свих мера, да буду одговорни према себи и својим најближима, јер је то једини начин да заједно успешно пребродимо епидемију.

Пелемиш: Треба јасно и гласно рећи - вирус није ослабио

Како преносе медији, инфектолог Мијомир Пелемиш рекао је да треба јасно и гласно рећи да вирус није ослабио као и да не бира узраст.

„Сви могу да оболе само је питање какав ће бити исход. Вирус се није променио, од почетка је овде, активан је и даље и показало се да нажалост умиру и млади људи без иједне друге болести", рекао је Пелемиш.

"Зар нам то није довољна опомена да поштујемо све мере?", запитао је Пелемиш.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]