Početna strana > Hronika > Zoran Zaev: Goce Delčev bi bio ponosan na članstvo Severne Makedonije u NATO
Hronika

Zoran Zaev: Goce Delčev bi bio ponosan na članstvo Severne Makedonije u NATO

PDF Štampa El. pošta
utorak, 04. februar 2020.

 Skoplje -- Zoran Zaev je izjavio da je ubeđen da bi jedan od osnivača VMRO i revolucionar Goce Delčev bio ponosan na uspeh koji je postigla ta zemlja učlanjenjem u NATO.

U Severnoj Makedoniji danas se obeležava 4. februar, 148. godišnjica od rođenja Goce Delčeva, za koga je lider vladajućeg Socijaldemokratskog saveza u Severnoj Makedoniji Zoran Zaev na svok Fejsbuk profilu napisao da je jedan od najmarkantnijih heroja makedonske državnosti.

"Njegova vizija danas postaje most koji nas povezuje sa drugim narodima u zajedničkim naporima ka ujedinjenoj Evropi", napisao je Zaev i dodao da bi Delčev sigurno bio ponosan zbog učlanjenja u NATO i očekivanog poziva za početak pregovora sa EU.

Inače, pitanje nacionalne pripadnosti Goce Delčeva je jedno od ključnih spornih pitanja između Severne Makedonije i Bugarske.

Bugarska strana, naime, tvrdi da je Delčev bio Bugarin koji se borio za autonomnu Makedoniju i ne žele uopšte da pregovoraju o tom pitanju, dok makedonska strana tvrdi da to pitanje treba razrešiti u duhu prijateljstva i zajedničke budućnosti