Хроника

Зоран Заев: Гоце Делчев би био поносан на чланство Северне Македоније у НАТО

Штампа
уторак, 04. фебруар 2020.

 Скопље -- Зоран Заев је изјавио да је убеђен да би један од оснивача ВМРО и револуционар Гоце Делчев био поносан на успех који је постигла та земља учлањењем у НАТО.

У Северној Македонији данас се обележава 4. фебруар, 148. годишњица од рођења Гоце Делчева, за кога је лидер владајућег Социјалдемократског савеза у Северној Македонији Зоран Заев на свок Фејсбук профилу написао да је један од најмаркантнијих хероја македонске државности.

"Његова визија данас постаје мост који нас повезује са другим народима у заједничким напорима ка уједињеној Европи", написао је Заев и додао да би Делчев сигурно био поносан због учлањења у НАТО и очекиваног позива за почетак преговора са ЕУ.

Иначе, питање националне припадности Гоце Делчева је једно од кључних спорних питања између Северне Македоније и Бугарске.

Бугарска страна, наиме, тврди да је Делчев био Бугарин који се борио за аутономну Македонију и не желе уопште да преговорају о том питању, док македонска страна тврди да то питање треба разрешити у духу пријатељства и заједничке будућности

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]