Хроника

Зоран Заев у писму патријарху Вартолмеју: Православни народ Северне Македоније заслужује црквену независност коју сања већ цео један век

Штампа
среда, 23. септембар 2020.

 СКОПЉЕ - Премијер Северне Македоније Зоран Заев затражио је од васељенског патријарха Вартоломеја да Македонској православној цркви буде призната аутокефалност.

Пре само два дана, у недељу, председник Северне Македоније Стево Пендаровски тражио је од Вартоломеја то исто: да „искористи своје апелационо право” за признавање Македонске православне цркве „да би наши грађани православне вероисповести коначно добили могућност да буду једнаки са свим осталим православним хришћанима на свету”, написао је Пендаровски.

Данас је у писму Вартолмеју и премијер Заев написао да „православни народ” Северне Македоније „заслужује црквену независност коју сања већ цео један век” и „очекује да види Македонску правоснавну цркву – Охридску архиепископију празнату као аутокефалну, са благословом и писменом одлуком (Вартоломеја) првог међу Христовим архијерејима на земљи”.

Премијер је, како је саопштио његов кабинет, подсетио поглавара Васељенске патријаршије на састанак у његовом седишту Истанбулу, на којем је затражена помоћ и залагање да МПЦ буде призната као аутокефална и примљена у заједницу православних цркава.

„Поштујемо оно што је одређено међународним договрима. Али, тражимо да будемо слободни и црквено у границама наше земље и да наши архијереји служе са архијерејима свих православних цркава”, написао је Заев, преноси Бета.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]