Početna strana > Hronika > Zorana Marković: Finansijski izveštaji stranaka vređaju inteligenciju
Hronika

Zorana Marković: Finansijski izveštaji stranaka vređaju inteligenciju

PDF Štampa El. pošta
subota, 18. jul 2009.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković najavila je uvođenje reda u sistem finansiranja stranaka i striktnu primenu novih, pooštrenih mera za sprečavanje sukoba interesa. Svi pojedinci imaju pravo da sami procenjuju i izjavljuju da li misle da su u sukobu interesa, ali moraju da poštuju odluku nadležnog tela, rekla je Markovićeva.

Direktorka Agencije najavila je da će predstavnici GREKO-a, grupe zemalja Saveta Evrope za borbu protiv korupcije, krajem godine posetiti Srbiju kako bi procenili stanje u oblasti finansiranja stranaka.

To je veoma značajno, kazala je, jer to će nam pomoći da, uzimajući u obzir njihove preporuke, razmotrimo tu oblast, posebno metodologiju provere finansijskih izveštaja koje će stranke dostavljati Agenciji.

Na pitanje da li veruje u izveštaje stranaka o troškovima kampanja koji se u dinar poklapaju sa limitima ili sredstvima dobijenim iz budžeta, direktorka Agencije je odgovorila odrečno.

"Ne verujem, stvarno ne verujem i to je ono, kako umemo paušalno da kažemo, da se vređa prosečna inteligencija takvim izveštajima. Takvo mišljenje, međutim, može da bude i posledica predrasuda", ukazala je ona.

Prema njenim rečima, da bi se uvidelo pravo stanje u oblasti finansiranja stranaka, potrebna je veća transparentnost izveštaja, a to mora da potiče iz zakona. Sledeći korak je da finansijski izveštaj mora da ima stavke koje će dati jasan uvid u to odakle potiču utrošena sredstva.

Bez obzira na to da li su izveštaji neadekvatni ili je reč samo o predrasudama, važno je da se reaguje već na samu percepciju korupcije.

"Percepcija da korupcija postoji je dovoljna da se uruši ugled i institucije i ličnosti - a mi imamo problem urušenih institucija i integriteta, i od tih ruševina moramo krenuti", navela je ona.

Upitana o trendu odbijanja funkcionera da prihvate odluke Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa, direktorka Agencije je ukazala da je problem u nepostojanju odgovarajućih mehanizama jer Odbor trenutno samo može da upozori na kršenje zakona i da daje mišljenja i preporuke.

Agencija će, od 1. januara 2010, moći i da kažnjava novčano, inicira razrešenje funkcionera i da pred sudom pokreće postupke u kojima mogu biti izrečene zatvorske kazne, rekla je Markovićeva.

Prema njenim rečima, poštovanjem rešenja Agencije gradiće se kultura javnog života - shvatanje da je vršenje javne funkcije privremeni posao u životu čoveka, koji treba da obavlja u opštem interesu i pri tom mora da zadovolji određene standarde kako ne bi postojala sumnja u njegov integritet.

Upitana da li se boji pritisaka, Markovićeva je navela da se u ovoj fazi više plaši neshvatanja nadležnosti Agencije i njene uloge u pravnom sistemu.

Mi se zovemo Agencija za borbu protiv korupcije, ali zakon nas postavlja kao instituciju više preventivnog i edukativnog karaktera. Dakle, mi nismo institucija koja treba da goni ili otkriva počinioce krivičnih dela, mi smo institucija koja treba da spreči da se afere, kakve smo viđali, ponavljaju, kazala je ona.

Govoreći o suzbijanju "šalterske korupcije" i drugih oblika podmićivanja sa kojim se građani sreću, Markovićeva je kazala da će Agencija tu moći da uradi mnogo, ali na duže staze, kroz izradu planova integriteta.

"Preventivni rad nije nikad popularan, zato što ne daje rezultate brzo, ali on daje dugoročno rezultate i mi ćemo se time baviti", kazala je.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner