петак, 22. октобар 2021.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Истраживања јавног мњења > Црна Гора – Годину дана касније (I)
Истраживања јавног мњења

Црна Гора – Годину дана касније (I)

НСПМ   
петак, 03. септембар 2021.
НСПМ
Црна Гора
25-31. август 2021.
истраживање телефонско

репрезентативни узорак

ОДГОВОРИ  ИСПИТАНИКА  НА  ПИТАЊА

Да ли, према Вашем мишљењу, ствари у Црној Гори после прошлогодишњих избора иду у бољем или горем правцу? вредности у процентима
мислим да иду у бољем правцу 38,8
мислим да иду у горем правцу 34,5
не знам/немам став 26,7
Укупно 100,0

 

Оценом од 1 до 5 оцените резултате Владе по питању: Средња оцена
борбе против корупције 2,19
борбе против коронавируса  2,71
обезбеђивања успешне туристичке сезоне 4,15
смиривања међунационалних тензија 2,72
финансијске и економске стабилизације 2,23

 

Да ли мислите да су односи између ЦГ и ЕУ данас бољи или гори него пре годину дана? вредности у процентима
бољи 23,6
гори  24,8
исти 39,5
не знам/немам став 12,1
Укупно 100,0

 

Да ли мислите да су односи између Црне Горе и Србије данас бољи или гори него пре годину дана? вредности у процентима
бољи 28,7
гори  36,3
исти 19,2
не знам/немам став 5,8
Укупно 100,0

 

Да ли подржавате доношење резолуције о геноциду у Сребреници у Скупштини ЦГ? вредности у процентима
да 33,5
не 47,8
не знам/нема став 18,7
Укупно 100,0

 

Да ли мислите да устоличење митрополита Јоаникија треба да се одржи на Цетињу, као што је и предвиђено? вредности у процентима
да 54,5
не 28,3
не знам/нема став 17,2
Укупно 100,0

 

НСПМ: 38,8% испитаника мисли да Црна Гора иде у бољем правцу, док 34,5% сматра да иде у горем. За устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу 54,5%, а против 28,3% грађана

Истраживање, које је радила Нова српска политичка мисао (НСПМ), показало је да апсолутна већина - 54,5 одсто анкетираних грађана Црне Горе сматра да устоличење митрополита Јоаникија треба да се одржи на Цетињу, као што је и предвиђено.

Истраживање "Црна Гора – годину дана касније" показало је да, према мишљењу 38,8 одсто испитаника, ствари у Црној Гори послије прошлогодишњих избора иду у бољем правцу

Против устоличења на Цетињу је 28,3 одсто испитаника, док се њих 17,2 одсто изјаснило са "не знам/немам став".

Истраживање "Црна Гора – годину дана касније" показало је да, према мишљењу 38,8 одсто испитаника, ствари у Црној Гори послије прошлогодишњих избора иду у бољем правцу. Да иду у горем правцу изјаснило се 34,5 одсто, док се 26,7 одсто изјаснило да не зна/нема став по том питању.

Истраживање је рађено телефонским путем, од 25. до 31. августа ове године, на репрезентативном узорку од 800 пунољетних грађана са територије цијеле Црне Горе.

Да су односи између Црне Горе и Србије данас гори него прије годину дана сматра 36,3 одсто испитаника. Нешто мањи број, 29,2 одсто анкетираних оцијенило је да су односи остали исти, док 28,7 одсто испитаника сматра да су односи између Црне Горе и Србије бољи. О том питању није имало став 5,8 испитаника.

Истраживање је показало да грађани мисле да су односи између Црне Горе и Европске уније (ЕУ) данас исти као прије годину дана. Такав став заступа 39,5 одсто испитаника, док се 24,8 одсто испитаних изјаснило да су односи гори.

Да су односи између Црне Горе и ЕУ бољи сматра 23,6 одсто испитаника, док 12,1 одсто анкетираних није имало став по том питању.

На питање да ли подржавају доношење резолуције о геноциду у Сребреници у Скупштини Црне Горе, 47,8 одсто анкетираних се изјаснило да не подржава, а 33,5 одсто да подржава доношење резолуције. О том питању није имало став 18,7 одсто анкетираних грађана.

Анкетирани грађани су дали средњу оцјену 2,19 када је у питању резултат Владе по питању борбе против корупције.

Резултате Владе по питању борбе против короне оцијенили су средњом оцјеном 2,71, а резултате Владе по питању обезбеђивања успјешне туристичке сезоне са 4,15.

Ђорђе Вукадиновић: Истраживање показало да су грађани већински незадовољни оним што се догађа у протеклих годину дана, али и да већински не прижељкују повратак на старо

Истраживање је показало да су резултати Владе по питању смиривања међунационалних тензија оцијењени средњом оцјеном 2,72, а резултати по питању финансијске и економске стабилизације 2,23. Анкетирани грађани су резултате Владе оцјењивали оцјеном од један до пет.

Главни уредник НСПМ и руководилац истраживања Ђорђе Вукадиновић казао је "Вијестима" да је истраживање показало да су грађани већински незадовољни оним што се догађа у протеклих годину дана, али и да већински не прижељкују повратак на старо.

Он је истакао да је детектовано незадовољство грађана због сукоба међу побједницима избора, али да ипак опада број оних који прижељкују повратак на старо.

(Вијести)

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће преузимање власти у Авганистану од стране талибана довести до преливања кризе у околне земље?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер